Sänker straff för vapenbrott

Herrljunga

En Herrljungabo dömdes tidigare i år till två års fängelse för grovt vapenbrott – nu mildrar hovrätten påföljden för mannen.

Det var under en utredning av ett grovt vapenbrott, där en man i Borås hanterat ett drygt tiotal halvautomatiska pistoler, som polisens blickar även riktades mot en man i Herrljunga. Herrljungabon visade sig förvara en halvautomatisk pistol, tillsammans med tillhörande patroner, i sin bostad.

Tingsrätten såg allvarligt på gärningen och fällde mannen för grovt vapenbrott med två års fängelse som påföljd. Herrljungabon överklagade domen och yrkade på att bli frikänd.

Enligt mannens uppgifter har pistolen blivit kvarglömd av en annan person i hans bil och han har då tagit in vapnet i sin bostad och förvarat det där. Hovrätten menar att det är omständigheter som inte kan fria mannen från brottsmisstankar.

Hovrätten beskriver det som att pistolen som Herrljungabon har innehaft ”utgör ett livsfarligt vapen”. De anser dock inte att vapnet är av sådan modell att gärningen ska bedömas som grovt vapenbrott. Därmed ändrar de tingsrättens rubricering och fäller istället mannen för vapenbrott av så kallad normalgrad. De ändrar även längden på fängelsestraffet från två- till ett år.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.