Foto: MÅRTEN ÖHMAN
LÅNGAREDS KYRKA i vinterskrud anno 2018.

Seklerna går – kyrkan består

Långared

Grattis på födelsedagen! I dag, söndag, har vi 200 skäl att fira Långareds kyrka.

Äntligen stod prästen i predikstolen. Det var den första advent, 29 november 1818. Prosten Nordahl talade, ur Första Konungaboken, till sin församling för första gången i den nya kyrkan. Bygget hade dragit igång den åttonde maj. 205 dagar senare var den klar. Eller riktigt klar var den inte. För tornet var ännu inte uppfört. Det dröjde några år. Och spiran, den hamnade på sin plats först år 1893.

Liv och död

Men kyrkan har ändå varit i bruk sedan 1818 och därför firas 200-årsjubileet i år. Att sammanfatta 200 år av liv och död, tro och tvivel gör sig inte så lätt. Men att Långareds kyrka har utgjort en central knutpunkt i bygden råder det knappast något tvivel om.  

Den andra december vankas det jubileumsmässa med efterföljande samkväm i Albert Hall. Biskop Åke Bonnier kommer medverka, såväl som Bjärke församlings präster, musiker, kör och brasskvartett.

– Vi är några stycken som delar på gudstjänsten. Men Åke Bonnier kommer att predika och celebrera mässa, säger Rolf Wollert, kyrkoherde.

”Har förväntningar”

Och för organisten Robert Jenderman blir det också fullt upp.

– Det blir adventsmusik och flera saker som kan ha varit med redan på invigningen. För flera psalmer skrevs redan på 1500-talet, säger Jenderman, och konstaterar att första advent är lite svårt att förnya musikaliskt då ”folk har förväntningar” på vilka toner som ska klinga i kyrkorummet. 

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

  • Viktig dag för hembygdsforskaren
  • Kyrksamheten i Långared
  • Den årliga höjdpunkten

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.