Foto: STEFAN SAMUELSSON
GILLAR ATT ÅKA BUSS. Tobias Pettersson föredrar allmän buss framför färdtjänst, både för att det är billigare och för frihetskänslan.

Han tvingas till dyr färdtjänst

Alingsås

Mindre frihet och mycket dyrare resor.
Det blir konsekvensen för rullstolsburne Tobias Pettersson när Västtrafik drar in busshållplatserna bortanför Alingsås lasarett från och med söndag.

Tobias Pettersson jobbar deltid på Alingsås IF:s kansli sedan 2001. För sju år sedan flyttade han till Trollhättan och började pendla till Alingsås, först med bil men när hälsan satte stopp bytte han till färdtjänst och sedan alltmer till vanlig buss.

Han säger att han inte åker så mycket färdtjänst längre för att bussarna numera är anpassade för funktionsnedsatta.

– Det är både smidigt och billigare att åka kollektivt än färdtjänst och bussen har en tidtabell men det har inte färdtjänsten, säger Tobias och fortsätter:

– Det är en grym frihetskänsla att kunna åka med bussen. Jag känner mig mindre handikappad i och med att jag kan åka kollektivt.

Tobias Pettersson åker mellan Trollhättan och Alingsås tre dagar i veckan. Hittills har han kunnat använda vanlig periodladdning men när busslinje 3 från och med den 9 december inte kör längre än till lasarettet blir han hänvisad till färdtjänst och taxan som gäller för den.

– Som jag ser det har jag inget alternativ än att betala 99 spänn gången, eller rulla med stolen från lasarettet och hit, säger han, som ändå inte tycker att det sistnämnda är ett alternativ. Det är en sträcka på drygt en kilometer.

Tobias färdtjänstkostnad blir i fortsättningen 198 kronor varje dag han ska ta sig till och från jobbet.

– Tanken att sluta jobba har dykt upp, säger Tobias men framhåller sen att han trivs väldigt bra med arbetet hos Alingsås IF.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

  • Vända vid Mjörnvallen
  • Annorlunda till sommaren
  • Västtrafik svarar

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.