Foto: JENNY SCHAGERLIND
SYNAR BEDRAGARNA. Anders Larsson är kriminalinspektör i polisens Circagrupp. Han konstaterar att vishing är en ny och svårutredd form av bedrägeri. "Folk har blivit av med stora summor pengar. Utvecklingen är oroväckande! Vi måste få stopp på det."

Vishing – den nya sortens bedrägeri

Vårgårda

Förra året dök en ny typ av brottslighet mot äldre upp, så kallas vishing. Sedan dess har tusentals blivit lurade på pengar över telefon. Vi stämde träff med polisen i Vårgårda för att reda ut hur förövarna går till väga och hur man kan skydda sig.

– Vill du ha kaffe? Mjölk i?

– Hur länge är äggen kokta egentligen?

Det är en helt vanlig torsdagförmiddag på polisstationen i Vårgårda. Circagruppen, som är speciliserade på brottslighet mot äldre, har gemensam frukost. Fem av dem jobbar här i Vårgårda, resten i Göteborg.

– Vi identifierar, samordnar och utreder seriebrottslighet mot äldre personer. Vi tittar på anmälda brott mot äldre i Sverige varje dag och försöker se mönster, förklarar Anders Larsson, kriminalinspektör och förundersökningsledare.

2017 dök en ny sorts bedrägeri upp; vishing. Privatpersoner, oftast äldre, blir uppringda av någon som till exempel utger sig för att jobba på en bank eller myndighet. Många gånger lyckas bedragaren få den uppringda personen att lämna ut koder eller logga in på sin internetbank.

– Man har kommit över miljonbelopp på det här sättet, berättar Anders Larsson.

– De kan till exempel säga att de ringer från banken och att någon har lyckats ta sig in på personens internetbank och nu håller på att förflytta pengar. Att de kan hjälpa till att stoppa överföringarna om man bara loggar in sig med sin dosa. De är skickliga och vet precis vad de ska säga för att stressa.

Vilka är de här bedragarna?

– Min bild är att det är unga människor som vill ha snabba pengar.

Och de pratar bra svenska?

– Det gör de. De låter väldigt trovärdiga. Ibland har man till och med kunnat höra röster i bakgrunden så att det låter som ett kontorslandskap.

70 procent av de drabbade är 70 år eller äldre.

Läs hela artikeln i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.