Webb-tv: Vårgårdalucia med svarta band

vårgårda

Vårgårdas luciatradition fortsätter i nya banor. I år turas medlemmarna i luciatruppen åt att vara lucia och de bär svarta band av en viss anledning.

När de tågade in i Centrumkyrkan inför kommunhusets personal var det Josefin Roos som bar kronan. Hon och fem av hennes vänner gör 17 framträdanden under luciadagen, det sista är öppet för allmänheten i biblioteket. Fyra av de sex var med i Centrumkyrkan. De kombinerar nämligen uppdraget med jobb och småbarn.

Luciaföljet bär svarta band i stället för de traditionella röda för att visa sin solidaritet med kvinnor som blir offer för mäns våld, liksom helgonet Lucia som enligt legenden vägrade gifta sig och skänkte sin hemgift till nödlidande på Sicilien. Hon blev dömd att arbeta på en bordell men vägrade och dödades.

De svarta banden anknyter också till Kyrkornas Världsråds kampanj Torsdagar i svart (Thursdays in black) för en värld utan våld. De som ansluter sig till den kampanjen klär sig i svart just på torsdagar.

Se och hör ett smakprov av framträdandet i Centrumkyrkan i videon här ovanför.

Vårgårdas lucia är ett samarrangemang av Vårgårda kommun, Lions club Vårgårda och Alingsås Tidning.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.