Foto: Filip Landqvist
LJUD I TUNNELN. Konstnären Klara Andersson tillsammans med projektledare Mikael Bojén i gångtunneln där man nu kan höra den nya ljudinstallationen.

Chatt blev ljudinstallation

Vårgårda

Under fredagseftermiddagen invigdes en helt ny ljudinstallation under gångtunneln vid Vårgårda station. Verket kallas ”20.21 till 22.05 den 24 augusti 2007” och är en chattkonversation mellan två tonåringar. Konstnären bakom heter Klara Andersson.

– Det är ett historisk material som man vanligtvis inte sparar. Men det är fundamentala konverationer som säger mycket om hur det är att vara ung.

Sedan en tid tillbaka har man kunnat höra ett särskilt surrande ljud när man passerat i gångtunneln vid järnvägsstationen i Vårgårda. Det har varit en föraning av den ljudinstallation som premiärspelades under fredagen. Vad man hör är en chattkonversation, ett samtal mellan två tonåringar över internet för elva år sedan.

Det brutala varvas med det alldagliga och utgör tillsammans ett anspråkslöst nedslag i verkligheten. En av de två tonåringarna är Klara Andersson själv och det är också hon som är den kvinnliga röst man hör genom högatalarna.

Samtalet är 12 minuter långt och kommer spelas 3 gånger under dagen klockan 09, 13 och 17 i en månad framöver.

Läs mer i lördagstidningen

  • Mer kommer 
  • Ljudets påverkan

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.