KGZ Fougstedt/BILDBYRŁN

Legiec vet vad som krävs

Fotboll

Vad krävs för att lyckas inom futsal? Och vilka är skillnaderna från den vanliga fotbollen?
Det och många fler svar ger landslagets Kristian Legiec inför Sveriges VM-kval i Alingsås.

Med sina 53 landskamper och 37 mål är Kristian Legiec landslagets mest rutinerade spelare och han har sett sporten växa från en obskyr sidosport till något folk snackar om.
– Den stora missuppfattningen folk haft är väl att det är vanlig inomhusfotboll, five-a-side, liksom. Men futsal har vuxit snabbt på kort tid och det märks när jag träffar människor. I början fick jag många frågor och jag vet någon trodde det hette ”fruktsalladlandslaget” (skratt). Då kändes det amatörmässigt men nu vet de flesta vad futsal handlar om, säger Legiec till AT-sporten.
Vad behöver du då för att bli en bra futsalspelare? Legiec har tipsen klara.
– Du måste vara snabbtänkt, kunna ta snabba beslut. Sedan behöver du grundtekniken för passmottagningar och sånt samt kunna ta små, smarta löpningar. Taktiken är också viktig, det är verkligen en helt annan sport än fotboll. Det märks när vi spelat mot vanliga fotbollsspelare.
– Sedan ska du kunna slå din gubbe och göra det i rätt läge. Blir du av med bollen är det nästan alltid mål i baken direkt.
Har man med sig mycket från den vanliga fotbollen?
– Absolut, då är du troligen bra med bollen och en i grunden bra fotbollsspelare.

Länge var det både fotboll och futsal som gällde för Kristian Legiec men nu är det full satsning på futsal framöver.
– Jag började 2011, då var det mest en sidosyssla och det var först i höstas som jag lade fotbollen åt sidan helt för futsalens skull. Då var tanken att jag skulle bli tränare och kombinera det med futsalspel, men det gick inte ihop tidsmässigt med spel i IFK Uddevalla och landslaget.
Vilka är dina styrkor på planen?
– Jag är en smart spelare med bra teknik och fin fot. Det är mycket hjärna i mitt spel, jag lovar, haha! Det är viktigt att kunna värdera lägen hela tiden.
Vad har introduktionen av Svenska Futsalligan betytt för sporten?
– Jättemycket faktiskt, allt är mer proffsigt nu. Vi möter bra motstånd över hela landet hela tiden och det märks att lagen utvecklas kontinuerligt. Förr var det lite amatörmässigt men så är det inte alls nu.

Legiec säger att publiken i Estrad kan förvänta sig ett taktiskt drillat svenskt landslag.
– Taktiken är otroligt viktig. Jämför man oss med exempelvis italienska spelare är vi kanske på samma nivå individuellt, men det taktiska och lagspelet är stor skillnad. Italienarna har gjort detta sedan dom var unga och det ger ett dom försprång.
Kommer ni vinna gruppen?
– Det måste vi göra! Visst, två lag går vidare men vi ska visa för förbundet, för folket och även för oss själva att vi kan slå alla lag. Även fast Belgien är högre rankade än oss ska vi ta den matchen också.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.