• PHILIP MAURITZSON
    Ny ordförande i MUF. Linn Wirdemo brinner för frågor som rör rättssäkerhet och trygghet.

Linn Wirdemo leder MUF

Alingsås

Linn Wirdemo, så heter MUF i Alingsås nya ordförande.
– Min kärnfråga är allt som har med rättssäkerhet och trygghet, säger hon.

Linn Wirdemo, 17 år, är relativt ny i partipolitiken. MUF har hon varit med i lite drygt ett år, men intresset för samhällsfrågor sträcker sig längre tillbaka.

– Redan som liten pratade jag och morfar (Ivan) om samhällsfrågor och det har format mig. Det började i fyran, då satt jag mest och lyssnade på honom, sen blev det mer samtal när jag var 14.

Hur ser din politiska drivkraft ut?

– Min kärnfråga är allt som har med rättssäkerhet och trygghet. Där finns mitt engagemang på riks, om brott och straff. Det ska vara hårdare straff när det passar och fler poliser.

Just nu debatteras trygghet i AT:s spalter, känner du dig trygg i Alingsås?

– Tryggheten kan alltid förbättras. Jag skulle inte nödvändigtvis säga att det finns hot men det finns saker som får mig att känna mig mindre trygg. Jag tror inte att vi går i en positiv riktning i samhället, men det betyder också att det blir en diskussion om de här frågorna, vilket är positivt.

Varför valde du Moderaterna?

– Moderaterna passar mig för de är inte bara liberala eller konservativa, de är både och, sådan är jag med. Sen gillar jag MUF för det är så bra gemenskap där.

Moderaterna styr i Alingsås men är i opposition på riksnivå, hur påverkar det ditt engagemang?

– Jag älskar att överanalysera saker, så jag har tankar om varför det gick som det gick. Lokalt vill jag att MUF ska vara mer aktiva nästa val, där lokala frågor får lika mycket fokus som riksfrågor.

Men det är långt till nästa val!

– Ja, och det är lätt för unga att tappa politiskt intresse efter ett val. Det vill jag att vi ska arbeta med, vi ska ta vara på det engagemang och intresse som finns här. Vi ska inte ta en paus, och jag vill att vi ska prioritera Alströmergymnasiet.

Beskriv vad du tycker om Annie Lööf med ett ord?

– Förvirrande. Jag tror att hon försöker stå upp för det som hon har lovat sina väljare men jag vet inte om hon lyckas. Hennes val förvirrar mig.

Linn Wirdemo pluggar ekonomi med inriktning juridik på Klara Teoretiska gymnasium i Göteborg, och har i nuläget funderingar på att läsa nationalekonomi på universitetet.

Vad drömmer du om att jobba med?

– Jag vet inte, men troligtvis något inom ekonomi.

Du har en, för våra läsare, känd mamma (fd kommundirektör Susanne Wirdemo). Skulle du kunna tänka dig att jobba inom kommunen?

– Jag tror inte att det skulle passa mig, med tanke på att jag planerar att fortsätta mitt politiska engagemang.

Lockar storstan?

– Jag är en småstadstjej, så jag skulle nog föredra att bo i Alingsås.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.