Protester mot hundstall i Hol

Vårgårda

Hundstallet, en ideell organisation som tar hand om övergivna och bortsprungna hundar, vill etablera sig i Hol.
Men grannarna protesterar. Den starka kritiken från närboende lär få kommunen att säga nej till byggplanerna.

Hundstallet bedriver för närvarande verksamhet i Stockholm och Skåne. Varje år tar man hand om och omplacerar drygt 500 hundar. Det kan vara allt från hittehundar till vanvårdade eller aggresiva hundar, och det finns ett samarbete både med polisen och länsstyrelsen.

Vill bygga i Hol

Nu vill den ideella förening som driver Hundstallet expandera och etablera sig även i Västra Götaland.

Önskemålet är att bygga en 1500 kvadratmeter stor anläggning på den nuvarande Marbogårdens tomt i Hol – en anläggning som bland annat skulle rymma veterinärmottagning, träningshallar, kontor och rastgårdar.

Den tänkta etablering skulle innebära nya arbetstillfällen i kommunen. Enligt Hundstallets egna beräkningar 8-10 heltidstjänster och lika många timanställda.

Men boende i området är inte positiva till etableringen. Hela 59 yttranden, varav en gemensam skrivelse, har kommit in till bygg- och miljöenheten i Vårgårda.

– Kritiken handlar i huvudsak om två saker. Dels är man rädd att hundskallen ska vara störande, dels menar man att det inte finns tillräckligt med promenadstråk i området för att rasta så många hundar, förklarar Vårgårdas bygg- och miljöchef Sabina Talavanic.

Lär bli avslag

En del är också rädda för att behöva möta aggressiva hundar när de är ute och promenerar i Hol. Alla protester har fått bygg- och miljönämnden att tveka till att ge ett positivt förhandsbesked om bygglov.

– Det lär bli avslag med tanke på kritiken från grannarna. Vi i nämnden hade en diskussion på ett möte i december och nämnden ställer sig inte så positiva till placeringen, berättar Sabina Talavanic.

Ett beslut i ärendet kommer att tas den 30 januari, men det lutar alltså åt avslag.

”Blev jätteledsna”

Beskedet kom som en kalldusch för Hundstallets ledning.

– Vi blev jätteledsna. Vi trodde i vår enfald att vi hade ett ganska bra rykte. Grannarna verkar inte ens nyfikna på vår verksamhet och det förvånar oss, säger Hundstallets vd Margite Nordenstam.

Hon anser att oron för störande hundskall och aggressiva hundar är överdriven.

– Vi tränar hundarna så att de ska känna sig trygga och inte ska stå och okynnesskälla. Och riktigt farliga hundar rastar vi inte på promenadvägar. Samma kritik kom när vi skulle etablera oss i Bromma men idag har vi väldigt god relation med våra grannar där.

Margite Nordenstam har trots allt inte gett upp hoppet om att Hundstallet ska kunna bygga nytt i Vårgårdatrakten.

– Vi gillar den trakten och fortsätter intensivt att leta efter tomter.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.