Foto: Katrin Niklasson
SATSAR PÅ HÅLLBART. Den 8 januari öppnar Therese och Amanda Bolinder second hand-butiken Estrid och Moa.

Second hand-butik – deras hjärtesak

Alingsås

Den 8 januari öppnar systrarna Therese och Amanda Bolinder barnklädesbutiken Estrid och Moa, belägen på Kungsgatan, som genomsyras av såväl miljötänk som omtanke om hjärtebarn.

Med Estrid och Moa satsar systrarna Bolinder på second hand-kläder för barn samtidigt som de slår ett slag för, och stöttar, Hjärtebarnsfonden.

Idén formades 2016, då Amandas dotter Estrid tragiskt nog gick bort till följd av en medfödd hjärtmissbildning.

– Det var ett trauma för familjen, förstås, och det var i samband med det vi kände att vi behövde göra något. Dels för att tänka på annat, dels för att göra något till Estrids minne, berättar Therese Bolinder.

Hösten 2016 startade systrarna sitt företag och nu, ett och ett halvt år senare, står butiken, som är fylld med second hand-kläder för barn, klar för öppning.

– Vi köper in större mängder kläder på exempelvis Blocket, och sedan har vi ju barn själva och känner folk som har barn. Tanken är att även kunder ska kunna lämna in kläder och välja att antingen få ett presentkort att handla för i butiken eller skänka pengarna till Hjärtebarnsfonden, berättar Therese.

– Vi kommer uppmärksamma Hjärtebarnsfonden på flera olika sätt. Det är en lite bortglömd fond. Det är tusen barn om året som föds med någon form av hjärtfel, inflikar Amanda.

Utöver att göra en insats för Hjärtebarnsfonden påpekar Therese att även miljötänket är en viktig del i verksamheten. Och det gäller inte bara kläderna, som får nytt liv.

– Vi har inga plastkassar, vi återanvänder prisetiketter, har trägalgar vi kan använda under många år och alla kläder vi säljer har tvättats med nedbrytbart tvättmedel.

Inledningsvis kommer systrarna hålla butiken öppen tre dagar i veckan, men om efterfrågan finns kan de komma att utöka öppettiderna.

– Vi har ju båda andra jobb också, men om kunderna frågar efter andra öppettider så får vi ändra oss!, säger Amanda.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.