• Foto: Filip Landqvist
    GLADA SLÖJDARE. Wilma Gustafsson, Maja Gripestam och Clara Samuelsson provade på luffarslöjd för första gången och tyckte det var riktigt kul.
  • Foto: Filip Landqvist
    TILLVERKADE HJÄRTAN. Luffarslöjd kan vara allt från krokar och äggkoppar till ljusstakar och smycken.

Slöjdade som förr på jullovet

Herrljunga

Under jullovet arrangeras det flera olika aktiviteter för barn i Herrljunga. I torsdags fanns det möjlighet att prova på luffarslöjd på biblioteket.

– Det är jätteroligt men man ska inte har för bråttom, säger Clara Samuelsson från Herrljunga som provade på luffarslöjd för första gången.

Luffarslöjd – även kallat trådslöjd – är en slags metallslöjd. Här böjs, bockas, tvinnas och surras metalltrådar samman till alla möjliga typer av saker.

Slöjdarten ska ha fått sitt namn från den tid då många så kallade luffare gick runt och sålde föremål som de själva tillverkat med hjälp av några enkla tänger och järntråd.

”Föra traditionen vidare”

På biblioteket i Herrljunga tillverkades saker inte främst för försäljning utan för det glada nöjets skull. Det var Herrljunga bibliotek som arrangerade luffarslöjden och det var konsthantverkaren Anna Hjortmark från Falköping som var på plats och guidade barnen genom luffarslöjdens ädla konst.

– Det är ett sätt att föra traditionen vidare. Man behöver inte ha dyra och komplicerade saker för att slöjda, säger hon.

Färgglada hjärtan

Kompisarna Wilma Gustafsson, Maja Gripestam och Clara Samuelsson var några av dem som tog chansen att lära sig om luffarslöjd.

– Vi gör prydnadshjärtan. Det här är jättekul, säger Wilma.

Hjärtana dekorerades med färgglada pärlor och det färdiga resultatet blev lyckat.

Senare under dagen hölls samma aktivitet även på biblioteket i Ljung.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.