• Foto: DESPINA MOUSAFIRI
    MÅNADENS LÄSARBILD DECEMBER. Magnifikt med dimma!
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    HAR BLICK FÖR BILDER. Despina Mousafiris bilder har uppmärksammats i flera olika sammanhang.

Sol och dimma ger stämning

Alingsås

Sista fredagen i december var både dimmig och solig. Despina Mousafiri fångade den kombinationen i en stämningsfull bild, som AT har utsett till månadens läsarbild.

– Oj, vad roligt, säger Despina Mousafiri när AT ringer och gratulerar.

– Det var en magisk, magni­fik dag, fortsätter hon, som tog bilden nära Säveåns utlopp i Mjörn strax före klockan 12 på dagen.

AT:s jury fastnade särskilt för att bilden innehåller flera dimensioner, med ljuset, träden, båtarna, strandlinjen och speglingarna i vattnet.

– Ja, precis så tyckte jag också, säger Despina och framhåller att hon inte har ändrat något i färgerna i den nästan svartvita bilden.

Första vinsten

– Det var så dimmigt att det inte blev så mycket färger, konstaterar hon.

– Den här bilden tog jag med min mobil, inte med min fina kamera, tillägger hon.

Despina Mousafiri är en van fotograf med säker blick. Hon har skickat in många fina bilder till AT-läsarnas galleri Läsarbilden genom åren och fått några hedersutnämnanden men det här är första gången som hon vinner tävlingen om månadens bild.

Hon fotograferar helst landskap och går gärna ut på fotopromenader med sonen Saki, som hon beskriver som en duktigare fotograf.

Despinas bilder har prisats och väckt uppmärksamhet också i andra sammanhang, bland annat i en stor grekisk fotogrupp på Facebook, där nästan 13  000 personer är med.

Omröstning

Hon är också aktiv på Instagram och lade tidigare ut massor av bilder på bilddelningssidan Panoramio, som dock lades ner av Google för ett par år sedan.

– Jag fick en bra kamera när jag fyllde 60 och har den alltid med mig på mina resor, säger hon.

Despina Mousafiri kom från Grekland till Alingsås för 50 år sedan och har jobbat som såväl modermålslärare i grekiska som danspedagog och förskollärare. Nu är hon pensionär och inspireras bland annat av vackra solnedgångar över Mjörn som hon ser från bostaden på Kvarnbacken.

Despinas bild är en av de tolv kandidaterna till Årets läsarbild 2018, tillsammans med övriga som har utsetts till månadens bild under året. Omröstningen börjar i dag, lördag, och pågår till och med måndag den 14 januari.

Till omröstningen om Årets läsarbild 2018 >>

Tre bilder får hedersomnämnanden – se lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.