Webb-TV: Fullt upp inför VM-kvalet

Fotboll

Snart rullar futsalcirkusen in i Alingsås, med allt vad det innebär i arrangörsväg.
AT-sporten tog ett snack med Gert Nilsson, projekt- och evenemangsansvarig för Svenska Fotbollförbundet, inför det som komma skall.

Det är ingen brist på arbete när man heter Gert Nilsson och jobbar för ett topparrangemang i Alingsås, där VM-kvalet i futsal landar nästa vecka.
Därför har vi tur när vi får tag på honom under en liten kaffepaus.
– Ett sånt här evenemang brukar man normalt sett börja med ungefär sex månader innan men nu fick vi lottningen och besluten om vilka som skulle bli arrangörer så sent som 12:e december, då blir det tufft! Som tur var hade vi redan annonserat för UEFA att vi ville arrangera och börjat undersöka möjligheterna, men ändå, säger Gert.
En av arenorna man tittade på var Estrad Alingsås, platsen där VM-kvalet till slut skulle hamna.
– Det var en fin arena där vi såg att vi kunde få in vårt speciella futsalgolv, parketten vi köpte in förra året. Sedan kändes alla från Alingsås positiva till att vi skulle komma vilket är väldigt viktigt. Per Broberg (futsalansvarig för förbundet) tyckte också att det var en bra region för just futsal, berättar Gert Nilsson.
Just golvet som kommer läggas i Estrad är speciellt, och viktigt för både landslaget och förbundets marknadsföring.
– Vi har inte längre en nationalarena för futsal, som det var i Skövde några år. Istället letar vi arenor där golvet kan läggas. Det handlar om 1 050 kvadratmeter, 45×25 meter är optimalt för oss.
Är publikkapacitet viktigt?
– Absolut, som minst vill vi ha möjlighet till mellan 1 000 och 1 500 åskådare och som mest runt 2 500. Där någonstans vill vi ligga. Det som dessutom är häftigt med Estrad är att den, precis som många nya arenor, är tajt och har allt man kan tänka sig i ljud, ljus och bild.

Under VM-kvalveckan kommer det vara rull rörelse kring Estrad och centrala Alingsås, berättar Gert Nilsson.
– Efter att vi hittat vår arena börjar vi kika på hotell. Dom måste klara kapaciteten med fyra lag, ha konferensrum, behandlingsrum och materialrum. Dessutom behöver vi ha vårt turneringskansli där så det drar lite resurser. Varje delegation är runt 21-25 personer så vi landar på drygt hundra totalt, plus all personal runtom.
Hur många jobbar kring arrangemanget på ett eller annat vis?
– Vi är tre från oss, plus fem-sex på golvet. Runt tiotalet där helt enkelt. Sedan har vi den lokala delen med arenan, där snackar vi 200-300 personer. Bara under Sveriges matcher ska vi ha barn som marscherar in, 90-93 barn i åldrarna 6-9 år. Det är inte helt lätt att lösa (skratt)! Men där har Alingsås KIK tagit ett stort ansvar.
Hur mycket har UEFA ögonen på er under allt detta?
– Dom litar på oss som arrangörer, men vill såklart ha in saker som besiktningsprotokoll för arenan och annat i ett system kallat Time. Sedan kommer en matchdelegat vara här från dagen innan till dagen efter turneringen, samt även en domardelegat.
– Man tummar inte på något från UEFA, det är allt från belysningskrav till reservkrafter vid ett eventuellt strömavbrott.

Tätast samarbete har SvFF och Gert Nilsson med Alingsås HK som bidrar med sin expertis kring internationella matcher.
– Det är en stor fördel för oss att kunna arbeta med en lokal elitförening som vet vad det handlar om. Dom har varit i Europa och känt på kraven som finns, visserligen inom handbollen men det är ändå en bra erfarenhet. Sedan har vår rutin av tidigare arrangemang gjort att vi kan hantera allt det här trots den knappa tiden för förberedelser, säger Gert.
Hur ligger ni till?
– Mycket bra till skulle jag säga! Alla har gjort ett jäkla jobb från hotellet till arenan för att vi ska få det bästa möjliga arrangemanget. Vi skulle kunna åka ner till Alingsås imorgon och köra, det är en väldigt skön känsla att ha.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.