PHILIP MAURITZSON
Stäms. Klädföretaget JC har det tufft ekonomiskt och nu står det klart att företaget är fastighetsägaren Ante Fastigheter närmare 1,5 miljoner kronor i utebliven hyra.

Stämmer JC på miljonbelopp

Alingsås

Nu har det krisande klädföretaget JC ansökt om rekonstruktion. Men i Alingsås lär de inte bli kvar, då skulden till fastighetsägaren närmar sig 1,5 miljoner kronor.
– Mitt förtroende för JC är förbrukat, säger Anders Wängroth på Ante Fastigheter.

På onsdagen kom nyheten att JC ansöker om rekonstruktion för andra gången på tre år. Företagets skulder uppgår till 200 miljoner kronor och förhandlingar är satta till 25 februari i Stockholms tingsrätt, enligt Expressen.

AT höll som bäst på att skriva om JC efter ett tips från Sveriges Radios Kaliber-redaktion. Kaliber har grävt kring företagets vd Ilya Meric, som beskrivit sig själv som en räddare i nöden. Programmet målar upp en annan bild. Bland annat ska Meric ha haft en fabrik i Skottland som gått omkull på 90-talet efter att ha fått ekonomiskt stöd av de skotska myndigheterna, och på en direkt fråga från Kaliber kan Meric inte nämna ett enda företag som han räddat.

”Förhalat diskussioner”

I Alingsås har JC en av sina kvarvarande 35 butiker men kanske inte så länge till. För fastighetsägare Anders Wängroth och hans bolag Ante Fastigheter har tröttnat på JC. Hyresskulden uppgår till närmare 1,5 miljoner kronor.

– JC har hela tiden förhalat alla våra diskussioner och dess förslag. De har också sedan i somras sagt att de vill vara kvar i Alingsås, men velat omförhandla hyreskontraktet och dess villkor. Allt har de gjort på ett mycket oseriöst och oprofessionellt sätt, berättar Anders Wängroth.

Tredje januari i år lämnade Ante Fastigheter i en stämning mot JC gällande utebliven hyra.

– Även denna stämning har de förhalat så länge de kunnat genom att inte ta emot stämningen trots flera påminnelser från tingsrätten. Därför har en delgivningsman utsetts i ärendet. Flera andra hyresvärdar har försökt sätta JC i konkurs, men misslyckats, säger Anders Wängroth. 

”Utnyttjat systemet”

Han konstaterar att hans förtroende för JC är förbrukat.

– JC har utnyttjat det svenska systemet till max och agerat gravt illojalt mot borgenärskollektivet. Vad som händer nu vet jag inte, men en sak är ganska säker: JC kommer inte att vara kvar i Alingsås. Risken är stor att de fortsätter sin oseriösa resa och bara stänger och lämnar lokalen, säger Anders Wängroth.

Läs kommentarer från JC:s VD och den lokala butikschefen i torsdagens AT. 

 

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.