Världens rikaste person, Amazon-grundaren Jeff Bezos köpte 2016 The Textile Museum (bilden) i Washington, D.C. för 23 miljoner dollar för att användas som hans privatbostad. Det blivande hemmet, som genomgår en omfattande renovering för 12 miljoner dollar, är beläget i diplomatkvarteren i  Kalorama, där även Obamas och Ivanka Trump bor.

Amazon-grundaren Jeff Bezos i hetluften

AT i Washington

Jeff Bezos – grundare av e-handelsföretaget Amazon (www.amazon.com) och världens rikaste person – har varit i hetluften det senaste. Dels för kritik mot skattelättnader som företaget skulle få i samband med etablering i New York, dels för hur anställda behandlas och dels för en kärleksförbindelse med TV-ankaret och mediapersonligheten Lauren Sanchez. Det sistnämnda har skapat de största rubrikerna – något som inte lär ha uppskattats av miljardären som vanligtvis håller en låg profil och är en mycket privat person.

Bezos anklagar skandalblaskan The National Enquirer, som publicerade en detaljerad artikel om miljardärens relation till Sanchez, för utpressning och för att ha hotat publicera intima bilder och textmeddelanden som denne skulle ha skickat till Sanchez. Tidningens CEO David Pecker nekar till anklagelserna. Hur dessa bilder och textmeddelanden skulle ha hamnat i händerna på The National Enquirer är dock oklart, men enligt Peckers advokat kom uppgifterna från en närstående till både Bezos och Sanchez, och misstankarna riktas mot Lauren Sanchez bror Michael, som är vän med Pecker och en Trump-supporter. Pecker lär även ha en nära relation till president Trump. Bezos och hustrun MacKenzie har tillkännagivit sin skilsmässa. Den amerikanske presidenten har varit starkt kritisk mot Bezos och Amazon under många år, och anklagat Amazon för att utnyttja det amerikanska postväsendet.

Jeff Bezos, som också äger stortidningen The Washington Post, köpte 2016 The Textil Museum (textilmuseet) samt intilliggande byggnad i diplomatkvarteren i Kalorama i Washington, D.C. för 23 miljoner dollar (https://www.youtube.com/watch?v=0P9e40Sn0tE).

I Kalorama bor även Obamas och presidentdottern Ivanka Trump. Det uppges vara den dyraste bostaden i den amerikanska huvudstaden, och genomgår för närvarande en omfattande renovering på 12 miljoner dollar. Men prisrekordet i området hålls av AOL-grundaren Jim Kimseys enorma egendom i McLean, just över Potomac-floden i Virginia, som bjöds ut för 63 miljoner dollar efter America Online-grundarens bortgång 2016.

Flera delstater har tävlat om att söka få Amazons nya högkvarter och erbjudit företaget omfattande skattelättnader. Det är ett vanligt tillvägagångssätt i USA. Företagets andra högkvarter byggs nu i Arlington, Virginia, i Washingtons förortsområden. Så antagligen är det anledningen till att Bezos skaffat sig lyxbostaden i Kalorama, med 11 sovrum, 25 badrum, whiskykällare, balsal och annan lyx. Det var också meningen att ett högkvarter skulle uppföras i Queens utanför New York City, men där satte sig lokalpolitikerna – och den stridbara nya kongresskvinnan Alexandria Ocasio-Cortez — emot planerna att ett så framgångsrikt och stort företag skulle få skatteförmåner, medan penningmedel behövdes till skolor, bostäder och social service.

Dessutom framkommer att Amazon inte har världens bästa rykte när det gäller anställningsförhållandena. För ett tag sedan klagade en anställd i Texas i amerikansk TV på hur hon blivit behandlad vid en skada som hon ådragit sig på jobbet. Hon berättade att hon varit i kontakt med en anställd i Madrid, Spanien, med liknande dåliga erfarenheter. Kritik har generellt riktats mot de stora it-företagen för bristande transparens och arbetsförhållanden – bland annat för dem med annan politisk uppfattning än den liberala eller demokratiska som varit kutym inom it-industrin eller när det gäller kvinnolöner.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.