• Arkivbild: JENNY SCHAGERLIND
    Lennart Lindblad vid en företagarträff i Vårgårda 2016.
  • Arkivbild: AT
    Stig Lindblad i ett AT-reportage 2013.

Autolivs grundare har gått ur tiden

vårgårda

Två av Vårgårdas stora företagsprofiler, bröderna Lennart och Stig Lindblad, har gått ur tiden med drygt två månaders mellanrum. Stig avled den 21 november och Lennart i torsdags, den 30 januari.

Bröderna Lindblad växte upp i Kvinnestad utanför Vårgårda och familjen flyttade in till tätorten i slutet på 1940-talet.

Lennart och Stig startade 1953 Lindblads Autoservice, en bilfirma med försäljning och verkstad. Lennart hade läst om en nyhet som kallades säkerhetsbälten i en motortidning och fick idén att vidareutveckla och tillverka säkerhetsbälten. Han berättade om idén för Stig och efter ett tag drev bröderna var sitt företag som kompletterade varandra.

1956 började Lennart Lindblads Autoservice tillverkningen av tvåpunkts säkerhetsbälten, till vilket Stig Lindblads Stil-Industri levererade bälteslås och beslag. 1968 bytte Autoservice namn till Autoliv AB, som under åren har utvecklats till en av världens största koncerner inom fordonssäkerhet. Sammanlagt har koncernen drygt 66.000 anställda.

Lennart Lindblad tilldelades 2016 det ansedda Polhemspriset, för teknisk innovation på hög nivå.

– Det är med stor tacksamhet som vi minns Autolivs grundare Lennart Lindblad. Med sin uppfinning och kontinuerliga utveckling av säkerhetsbältet har han bidragit till att rädda miljontals liv sedan 1950-talet. Han lade grunden till det som i dag är ett världsledande bilsäkerhetsföretag. Lennart Lindblad har genom åren varit en inspirationskälla för så många människor med sin passion för att värna om människors säkerhet i trafiken och att ständigt förbättra våra produkter. Våra tankar går till Lennart Lindblads familj, säger Autolivs koncern-vd Mikael Bratt i en kommentar till AT.

Autoliv i Vårgårda flaggade på halv stång på måndagen och då informerades också personalen om Lennart Lindblads bortgång.

De båda entreprenörerna Lindblad har fått Vårgårdas senaste F-6-skola uppkallad efter sig. Den byggs just nu och ska tas i bruk till vårterminen 2020. Men namnet Lindbladskolan används redan för skolan, vars verksamhet nu bedrivs i provisoriska lokaler på tre olika håll.

Stig Lindblad blev 86 år och Lennart Lindblad 89 år. 

Läs mer i AT på torsdag

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.