Arkivbild: AT

Gömde dynamit i cykelförråd – döms till fängelse

Herrljunga

En 25-årig man som åtalats för innehav av tre kilo dynamit och ett avsågat hagelgevär döms nu till fängelse i 2 år och 9 månader.

Under fjolåret hittade polis ett avsågat hagelgevär i samband med en husrannsakan i en lägenhet i Herrljunga. Senare hittades även drygt 3 kilo dynamit, gömt i en moped, i ett cykelförråd i det aktuella huset.

En 25-årig man som misstänkts för gärningarna ställdes nyligen inför rätta. Han medgav då innehav av vapnet och förklarade att han skaffat det under en period av missbruk. Något speciell avsikt med att skaffa vapnet säger han sig inte ha haft, och han menar att han inte haft någon ammunition till geväret.

Förvarade dynamit åt bekant

När det gäller dynamiten har 25-åringen förklarat att han tagit på sig att förvara sprängmedlet åt en bekant. Han uppger att han var påverkad när han tog emot varorna, och att han i efterhand förstår att det inte var någon bra idé. I tingsrätten förklarade 25-åringen att han inte haft någon avsikt med innehavet, och att han inte vet hur man använder sprängmedel.

Särskilt farligt vapen

Beträffande vapeninnehavet konstaterar tingsrätten i sin dom att ett avsågat hagelgevär är ett vapen av ”särskilt farlig beskaffenhet utan legalt användningsområde”. Därmed fälls 25-åringen för grovt vapenbrott. När det gäller innehavet av dynamit menar tingsrätten att det inte funnits någon konkret risk för att dynamiten skulle komma till brottslig användning. I den delen fälls mannen för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, men rätten bedömer det inte som ett grovt brott.

Kvinna frias

I samband med husrannsakan i Herrljunga hittade polis även narkotika- och dopningsklassade preparat. I den delen fälls 25-åringen för dopnings- och narkotikabrott. Påföljden för brottsligheten bestäms till fängelse i 2 år och 9 månader. Mannen ska vara fortsatt häktad i väntan på att domen vinner laga kraft.

En kvinna som stått medåtalad för narkotika- och dopningsbrottet frias från misstankar om brott i den delen. Enligt tingsrätten finns det inget som knyter henne till de aktuella preparaten. Hon fälls dock för ett ringa narkotikabrott.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.