• PHILIP MAURITZSON
    Städar grannskapet. 8-årige Joel och hans mamma Jaana Munne går regelbundet ut på promenad för att plocka skräp i
  • PHILIP MAURITZSON

Joel jagar skräpet i Alingsås

Alingsås

Alla vill väl bo i ett städat bostadsområde, men hur många av oss gör något åt det? För 8-årige Joel Munne är skräpplockning en självklarhet.
– Alla borde plocka skräp, säger han.

Kanske läste ni uppropet om skräp signerat AT:s Kerstin Brandqvist-Aspenstedt. Hon efterlyste krafttag mot nedskräpningen i Alingsås och diskussions­tråden i Facebook-gruppen Brottsplats/Grannsamverkan Alingsås/Vårgårda har gått varm sedan dess.

Och visst finns det städhjältar som likt Kerstin tar saken i egna händer.

– Alla borde plocka skräp, konstaterar 8-årige Joel Munne, när han tar på sig ytterjackan och utrustar sig med sin gripklo i plast.

Plockar med mamma

Vi befinner oss på Hantverksgatan och mamma
Jaana hänger med ut på promenad.

– Vi går ut och plockar skräp så ofta som Joel vill. Han har alltid varit intresserad av lokalvård, gräsklippning och att det ska vara rent och fint. Sen såg han en dag en gripklo i en leksaksaffär och då ville han ha den, säger Jaana.

Hon har till och med hört av sig till kommunen ifall de hade en riktig gripklo till
Joel, men gick bet.

– Jag gillar inte skräp, säger Joel och visar för AT:s utsände hur han gör med gripklon.

Jaana konstaterar att Joel har skarp syn, inte fel när de är ute på sommaren och letar blåbär. Men nu är det annat som hamnar i påsen – plast, metallburkar och annat som inte hör hemma på gatorna.

Skräpigaste staden

– Jag har bott i flera olika städer och här i Alingsås har jag bott i tio år. Jag har aldrig sett så mycket skräp i någon stad tidigare. När Joel också reagerade på att det var skräpigt så bestämde vi oss för att börja plocka.

Vad får ni för reaktioner?

– De flesta tycker att vi är konstiga. En gång kom det en gubbe och tyckte att vi borde göra något vettigt istället. Då blev vi ledsna. Folk får tycka vad de vill, vi gör det här för att vi inte vill se skräp ute.

Jaana har blandade erfarenheter av tjänsten ”Fixa min gata”. Ibland har hon fått snabb respons men hon har också fått höra att kommunen har begränsade resurser och att ”det är restaurangernas ansvar att hålla rent” angående nedskräpning av snabbmatsförpackningar kring Sveaplan.

Fler borde hjälpa till

Framför allt tycker hon att fler borde hjälpa till och hålla rent.

– Kommunen har inte resurser att plocka skräp överallt. Men folk verkar tycka att någon annan ska göra det, att det inte är deras jobb. Men att gå ut så här och plocka skräp är att förena nytta med nöje, säger Jaana Munne.

Fem soppåsar fulla med skräp blev det den här måndagsrundan för Joel och Jaana.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.