Foto: STEFAN SAMUELSSON
LJUDKONSTNÄR. Klara Andersson intervjuades av P4 Sjuhärads Cecilia Gustafsson när den nya delen av ljudinstallationen presenterades.

Spelar upp ungas tankar

Vårgårda

På måndagen bytte ljudinstallationen i gångtunneln vid Vårgårda station skepnad. Nu går det att lyssna till några Vårgårdaungdomars chattkonversationer här.

Ljudkonstnären och kompositören Klara Andersson har skapat ett tvådelat verk som spelas upp i gångtunneln. Det första invigdes den 19 januari och bestod bland annat av en inläsning av hennes egen chatt som tonåring.

Nu är turen kommen till en grupp Vårgårdaungdomars utbyte av tankar med varandra och med Klara, som har träffat dem på fritidsgården Bubblan.

Existentiellt

Resultatet visar hur man tänker och pratar med varann som 14-15-åring.

– Det är vardagligt blandat med existentiellt, säger Klara Andersson och tillägger att vissa saker kanske kan vara svåra för vuxna att riktigt förstå innebörden av.

Det är inte ungdomarnas egna röster som hörs i högtalarna. Deras chatt är inläst och förändrad och varvas i ljudinstallationen med ren ljudkonst.

Ljud påverkar

– Det är en loop på en timme som hörs mellan klockan 08 och 20 varje dag, säger Mikael Bojén, projektledare för LjudKonst 7Härad som omfattar sju ljudverk som presenteras och framförs i Sjuhäradsbygden under 2018 och 2019.

Syftet med projektet, som har fått anslag från Boråsregionen, VG-regionen och de berörda kommunerna, är att öka intresset för och kunskapen om hur ljud påverkar och förändrar det offentliga rummet.

Ljudinstallationen i gångtunneln finns kvar till sista mars.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.