Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON

Stark utveckling av bostadspriser

Hela området

273 procent. Så mycket har priserna på bostadsrätter i Alingsås stigit med de senaste 20 åren. Det visar statistik från Svensk fastighetsförmedling. I Vårgårda är samma siffra 211 procent. 

Priserna på villor i landet har stigit med 230 procent på 20 år, medan bostadsrättspriserna har ökat med 475 procent. Trelleborg är den kommun där priserna på bostadsrätter stigit mest, med 1 774 procent. På villasidan är det i stället Lidingö kommun som har haft störst ökning, där har priserna stigit med 366 procent de senaste två decennierna. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

Med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik har de gjort en historisk återblick och kartlagt hur priserna på bostäder utvecklats de senaste 20 åren, från år 1998 till och med 2018. För att säkerställa statistisk relevans har endast kommuner med tillräckligt stort antal sålda bostäder inkluderats i kartläggningen. Detta är anledningen till att det inte finns några siffor över Herrljunga kommun.  

Rejäl ökning 

I Alingsås har bostadsrättprsierna stigit med 273 procent de senaste 20 åren. På något kortare sikt, 10 och 5 år, har priserna stigit med 65 respektive 48 procent. 

I Vårgårda ser prisutvecklingen ut på liknande sätt. Ökning med 211 procent på 20 år, 58 procent på 10 år och 39 procent de senaste 5 åren. 

Sett till hela landet har villapriserna ökat med 230 procent. Prisökningen för bostadsrätter är dock betydligt högre, totalt landar den på 475 procent.

– Det är spännande att se tillbaka i tiden på den svenska bostadsmarknaden. Många kommuner såg väldigt annorlunda ut bara för 20 år sedan. Det var exempelvis inte lika vanligt med bostadsrätter i mindre kommuner som det är i dag. Tydligt är att priserna har både toppar och dalar över tid och att det är normalt på en välfungerande bostadsmarknad, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.