Foto: MÅRTEN ÖHMAN
– VÅRT MÅL är att bli en större förening. För det är många som insjuknar, säger Brita Sjöberg.

”Tar vid där vården slutar”

Alingsås

Bröstcancerföreningen Svea i Alingsås är en förening dit du som drabbats av bröstcancer kan vända dig att få råd, stöd och hjälp.
– Vi försöker ta vid där vården slutar, säger Brita Sjöberg, aktiv i föreningen.

Den lokala ideella föreningen bildades 2003 och har idag omkring 100 medlemmar, varav de allra flesta har genomgått en bröstcancerbehandling.

– Men vi har även anhöriga och stödmedlemmar hos oss, säger Brita Sjöberg, sekreterare och administratör i föreningen. Vårt mål är att bli en större förening. För det är många som insjuknar.

Ge stöd

Den viktigaste uppgiften föreningen har är att finnas till för medlemmarna och ge stöd till de som drabbats och dennes närstående. Brita behandlas själv 2012 och tror att erfarenheten som hon och andra bär med sig är viktig för nya medlemmar, för att hitta nya navigationspunkter i tillvaron.

Föreningen försöker också att hålla medlemmarna uppdaterade inom den senaste forskningen, genom anlita föredragshållare.

– Vi försöker ta vid där vården slutar och erbjuder våra medlemmar samtalsgrupper, vattengymnastik och från och med vecka nio så ska vi också ha en yogagrupp.

Glädje

Men på aktivitetslista återfinns även fester, bowling, vinprovningar och kurs i blomsterbindning. Totalt blir det omkring tio träffar per år.

– Det får inte bara handla om sjukdomen. Det måste också vara glädje på våra träffar.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.