Foto: JENNY SCHAGERLIND
Malin Lindberg, ny utbildningschef i Vårgårda.

Vabruari slår hårt mot skolan

vårgårda

Vårgårda kommun har akuta problem med att hitta lärarvikarier inom skolan. Utbildningschef Malin Lindberg tror att en vikariepool kan vara lösningen.

Januari och februari brukar vara tuffa månader för skolan då många ordinarie lärare är borta. Antingen för att de själva är sjuka eller för att de är hemma och vårdar sjuka barn.

Den här vintern har det varit extra svårt att få tag i vikarier. Utbildningschef Malin Lindberg tror att det kan hänga ihop med högkonjunkturen.

– Det är inte så många som går utan jobb för tillfället. Många av de som brukar hoppa in som lärarvikarie har nog fått jobb inom andra branscher.

– Samtidigt är det faktiskt fler pensionerade lärare än tidigare som erbjudit sig att jobba extra.

Hur påverkar vikariebristen personalen och eleverna?

– Man gör ju allt för att inte ställa in lektioner och i de yngre åldrarna tar vi alltid hand om alla barn. Men det blir ju en större press på den personal som jobbar och ingen bra lösning i längden.

Inom förskolan i Vårgårda har man nyligen infört en vikariepool som fungerat bra. Nu finns funderingar på att göra detsamma inom skolan.

– Ja, vi funderar på en slags vikariepool där vikarier kan lägga in sig som tillgängliga. Det kan vara ett sätt att ha lite framförhållning, menar Malin Lindberg.

På Lindbladskolan har man dessutom plockat in två långtidsvikarier, i ett försök att lösa den mest akuta bristen.

– Det är för att säkra upp att man har personal som fungerar bra i verksamheten, som kan rutinerna och känner barnen, säger Lindberg.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.