Arkivbikl: BJÖRN DINAU

Villa brann ner – en anhållen

herrljunga

En villa i Öra i östra delen av Herrljunga kommun totalförstördes vid en brand natten till tisdagen. En person är anhållen misstänkt för mordbrand. 

Både polis och åklagare är förtegna om branden och den anhållna personen.

– Jag har valt att inte kommentera så mycket i det här läget. Utredningen pågår med full fart och personen ska höras igen under dagen, säger assistentåklagare Jacob Hallberg vid åklagarkammaren i Göteborg till AT på onsdagen.

Senast på fredag klockan 12 måste han ha tagit ställning till om den misstänkta ska begäras häktad eller släppas fri.

Larmet om branden kom  strax före klockan 22 på måndagskvällen. När räddningstjänsten kom fram cirka en halvtimme senare var det redan en fullt utvecklad brand. Två personer, som fanns i huset, hade kunnat ta sig ut och var inte fysiskt skadade.

– Det hade gått igenom både taket och delar av framsidan. Vår inriktning blev att skydda bygdegården, som ligger 20 meter från villan, säger Christian Hallberg, räddningschef i Herrljunga.

Tur med vinden

Till att börja med var det alltså spridningsrisk till bygdegården men brandmännen lyckades rädda den.

– Vi hade tur med vinden som låg på åt motsatt håll, ut mot en åker, dit gnistregnet for, säger Christian Hallberg.

En person sitter anhållen efter händelsen. Det bekräftar polisens stationsbefäl i Alingsås på tisdagsmorgonen. 

Teknisk undersökning 

Det är oklart hur branden startade. Enligt räddningstjänsten började den på framsidan av huset men han vet inte om det var inne eller ute.

Platsen har spärrats av och en teknisk undersökning kommer att göras under tisdagen.

Också ambulans och polis larmades till platsen, som ligger nästan på gränsen till Falköpings och Ulricehamns kommuner. Räddningstjänsten var där med styrkor från både Annelund och Herrljunga samt med en tankbil från Falköping, totalt ett 20-tal personer.

Var väldigt halkigt 

Enligt räddningschef Hallberg har de en inställelsetid på 30 minuter till de mest avlägsna delarna av kommunen, jämfört med exempelvis tio minuter i centrala Herrljunga.

– Jag har inte hunnit titta på hur tiden ser ut här. Det var väldigt halkigt, framför allt från 182:an in mot Öra. Vi kunde inte köra så fort med våra tunga fordon, säger Christian Hallberg och tillägger att en brand kan utvecklas väldigt snabbt, på några få minuter.

Det är inte känt om de boende i den nedbrunna villan i Öra hade brandsläckare, men Hallbergs allmänna råd är att ha både brandvarnare och brandsläckare, det sistnämnda för att kunna göra en egen insats i väntan på räddningstjänsten.

På tisdagsmorgonen återstod bara en rykande askhög av villan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.