Arkivbild: JÖRGEN BJÖRME
FUNDERINGAR! Vad lurar dessa människor på? Hur går tankebanorna? Svaret: Höns, höns, höns. Bilden togs i samband med en hönskurs 2016.

Alingsås

Hönskurs för nybörjare, återbruk, elbilsåkning, föreläsningar och yoga. Programmet för årets upplaga av Framtidsveckan börjar ta form.

Så var framtiden snart här igen! I Alingsås kommun anordnades den första upplagan av Framtidsveckan 2013 och med undantag för 2016 så är de programrika dagarna arrangerats en gång per år.

I år blir det 8 till 14 april med smygstart den sjunde då riksteatern ger föreställningen Nationalparken, på Palladium. Bakom Framtidsveckan står alla de organisationer och sammanslutningar som bistår med programpunkter, uppstöttade av Alingsås kommun, Studiefrämjandet och Omställning Alingsås.

”Trillar in”

Förra året bjöd, enligt Ylva Lundin, på Studiefrämjandet, på 178 programpunkter av 85 olika arrangörer. Hur många det blir i år är fortfarande oklart.

– Söndag är sista anmälningsdagen, säger Lundin. Men det trillar in nya programpunkter hela tiden. Jag tror inte det finns något annat evenemang i Alingsås som lockar till sig så många arrangörer.

Upplägget är att ”alla får vara med, på lika villkor”, som Lundin uttrycker det. Veckan får också lite extra strålglans tack vare dragplåstren Anders Wijkman, vars föreläsning bär titeln ”Den förbannande kortsiktigheten” och Misse Westers dito som lyder ”Klimatet och du – klimatångest, smygflyg och miljöpsykologi.

Resiliens

Är det ett ord som sammanfattar veckan så är det resiliens. Det betyder hur vårt samhälle och natur kan hantera kriser och oförutsedda händelser utan att övergå i ett sämre tillstånd. Och när Ylva Lundin tar ordet i sin mun ser hon ut att sätta tänderna i en mest spröda, välsmakande och ekologiskt odlade morot som denna värld kan uppbringa.

– Det här är mer än en fråga om ekologi. Vi vet inte vilken vår nästa kris blir. Men vi måste försöka bli mer robusta. Och det blir vi genom att skapa nätverk, ta hand om varandra och oss själv, öka matproduktion och förbättra hälsan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.