Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON
Ambulansen påverkas när akutverksamheten på SÄS måste spara pengar.

Förslag: Ersätt inte sjuka ambulansförare

Alingsås

Akutverksamheten på SÄS gick 24 miljoner kronor back förra året. Nu genomför regionen neddragningar där ett förslag är att inte ersätta en sjukanmäld ambulansförare.

Katarina Zamac är akutklinikens verksamhetschef på SÄS där ambulansverksamheten ingår. En klinik som har en tuff utmaning framför sig för att nå ekonomisk balans.

– Vi ska lyckas, säger hon till AT.

24 miljoner gick verksamheten back förra året och det ska nu hämtas hem. Det förslag som nu håller på att bearbetas fram till 1 april innebär bland annat att ambulanspersonal som sjukanmäler sig inte alltid ska ersättas.

Kan bli stående

Det ger att en ambulans inom SÄS område, där Alingsås, Vårgårda och Herrljunga ingår, kan bli stående. Dock aldrig mer än en åt gången.

Totalt jobbar 150 medarbetare inom SÄS ambulansverksamhet och de hanterar i snitt 110 ärenden per dygn.

– Skulle vi inte hinna med så kommer vi att bemanna upp. Då kan det bli tal om beordring. Men vi har en personal som är jättelojal, säger Katarina Zamac.

Kan inte det bli ett arbetsmiljöproblem, att personal känner sig tvingad att jobba?

– Vi följer upp det här, med hur mycket man jobbar övertid och att man tar ut semester. Vi har ett tydligt medarbetarperspektiv och vi ska inte ha någon som arbetar sjuk, säger hon.

Artikeln publicerades i sin helhet i tisdagens AT.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.