FOTO: MIKAEL SVENSSON

AHK och Ystad bjöd på nytt drama

Handboll

Det blev som det brukar när Alingsås och Ystad spelar slutspel.
Hårt, tufft, nervöst och dramatiskt med andra ord.
Det krävdes förlängning i den första kvartsfinalen för att kora Alingsås som segrare.

För den som följde förra säsongens bataljer i kvartsfinalen mellan Alingsås och Ystad var utgången i 2019 års första slutspelsmöte ingen överraskning.

En målsnål och supertuff historia slutade lika, 19–19, vid full tid och fick avgöras i förlängning om två gånger fem minuter. Där visade det sig att matchhjältarna skulle ha blåa tröjor på sig. Eller som i födelsedagsbarnet Niklas Krafts fall – röda.

– Jag tycker det är hur roligt som helst att stå i den här typen av matcher, det bästa som finns är när det är jämnt och jäkligt i ett slutspel. Man får gilla det bara och jag tycker det är svinroligt, säger Kraft med ett brett leende.

En av hans många räddningar, på 25-årsdagen till råga på allt, blev på något sätt lite extra avgörande. När Kim Andersson gick till väders efter 2.30 av den andra förläningsfemman och ställningen 23–23 på tavlan tog Kraft förstaläget och stoppade sedan en rullande boll precis på mållinjen.

– Det står ju och väger i det läget, Anders Persson får någon räddning och det blir några tekniska fel. Man får få sådana chanser i förlängningen och det var skönt att se ”Wille” (William Andersson Moberg) sätta målet i anfallet därpå. Vi fick en fot fram där, och det blir lite avgörande.

AHK hade greppet om det mesta under första halvlek men fick inte den offensiva utdelningen som man borde haft. Istället kunde Ystad vända på steken i andra och matchen vägde av och an med två bra målvakter, Niklas Kraft och Anders Persson, i de båda målen.

Men från någon innerficka, gömd i en sportbag inne i omklädningsrummet, kunde Alingsås plocka fram det där lilla extra som krävdes den här kvällen. Personifierat bland andra av Samuel Lindberg, vars bollstöld och mål till 21–21 i början av andra femminutaren var blytung.

– Det är hela laget som vänder på det här idag, men visst får jag väl ta ära av just den även om jag gör en dålig insats generellt idag, säger en efter segerjublet hes Lindberg.

Känner du hur en sådan sak ger laget extra momentum?

– Ja, det är som en straffräddning eller frilägesmål eller vad som helst. Jag såg att Kim (Andersson) inte var på hugget så jag försökte ta mig förbi och lyckades skjuta förbi Anders Persson för en gångs skull.

Hur är det att springa hem framför publiken, i förlängning, och precis gjort det målet?

– Du borde testa det någon gång, alla borde göra det. För den här publiken gör man det gärna varje gång!

Stärker den här segern er lite extra eller är det en vinst i en kvartsfinal som vilken som helst?

– En vinst som vilken som helst i en kvartsfinal. Ystad ser många möjligheter att förbättra sig och det gör vi med. Jag tror det kan gynna båda, nästa fredag är det ett nytt krig att utkämpa.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.