Foto: PRIVAT
Alex Ljungdahl började sin fotografbana som praktikant på AT.

Alex tvåa i Årets bild

Vårgårda

Hallå där Alex Ljungdahl, fotograf från Vårgårda som blev tvåa i kategorin nyhetsbilder i tävlingen Årets bild. 
Berätta om bilden!

– Det var en liten skräll faktiskt. Det fanns andra bilder som jag trodde mer på. Bilden var från skogsbränderna förra året, tagen från en helikopter utanför Sala. Det var väldigt svårjobbat, det tyckte alla fotografer, och jag gav mig den på att jag skulle komma upp i en helikopter. Efter många telefonsamtal lyckades det.

Envishet och idogt arbete gav resultat alltså?

– Ja, exakt. Jag vet att Aftonbladets fotograf blev lite irriterad när han såg mina bilder i tidningen…haha. Jag var den enda som hade tagit helikopterbilder. Det blev lite en katt- och råtta lek mellan oss, som på alla jobb.

Hur nöjd är du själv med bilden?

– Jag har tagit bättre bilder. Mycket ligger nog i att den är så unik. Man ser förödelsen och så några få gröna träd som står kvar.

Var det några av dina övriga bilder som du tycker hade förtjänat ett pris?

– Näe, det tycker jag inte… Det är en sådan enorm konkurrens just i kategorin nyhetsbilder.

Var det rätt foto som blev Årets bild, då?

– Ja, det tycker jag. Ett jättebra foto som min kollega på Expressen, Niclas Hammarström, har tagit. En väldigt stark bild, som visar krigets baksida. Döda kroppar vid ett bårhus. En så stark bild går inte att ta i Sverige. Eller så blir den för stark så att man inte kan ta till sig det.

Hur inspirerad blir du av dina kollegor och deras bilder?

– Jag tycker att det är årets höjdpunkt när man får träffa kollegorna och se varandras bilder. Jag blir så taggad, man vill bara gå ut och jobba!

Se Alex Ljungdahls bild i Expressens artikel. Skrolla en bit ner för att hitta just den bilden >>

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.