Skylt i en trädgård i Washingtonområdet med texten ”Det spelar ingen roll vad du kommer ifrån, vi är glada över att du är vår granne.” -- på engelska, spanska och arabiska.

Anklagelser om antisemitism hos demokrater i kaos

AT i Washington

Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib heter tre nyvalda unga kvinnliga kongressledamöter som får många i USA att se rött. President Trump har redan ”socialiststämplat” dem. Med en nyvunnen majoritet i kongressens representanthus borde demokraterna vara i ett suveränt läge att genomföra sin politik. Och attackera Trump. Istället befinner man sig i kaos med inre stridigheter, där talmannen Nancy Pelosi har allt sjå i världen att hålla ordning på sina partikamrater. Somaliafödda Omar anklagas för antisemitiska uttalanden, liksom Tlaib, som är av palestinsk bakgrund. Och stöds av Ocasio-Cortez. Detta är inte populärt i ett land som traditionellt hyser stor sympati för Israel. Och som utgör hem för mellan 5,5-8 miljoner judar. Dessutom är judarna vanligtvis trogna demokrater, och utgör ett stort röstblock inom det demokratiska partiet.

Upprinnelsen till kontroversen var då Omar (Demokrat – Minnesota) och Tlaib (Demokrat – Michigan), de två första muslimska kvinnorna i den amerikanska kongressen, och deras uttalanden om Israel började uppmärksammas. Det finns nu tre muslimer bland kongressens 535 medlemmar, och drygt tre miljoner muslimer i USA eller 1 procent av befolkningen. Det demokratiska ledarskapet i representanthuset bestämde att lägga fram en resolution där man fördömde alla former av antisemitism, men fick kritik av progressiva för att den inte omfattade andra utsatta grupper eller minoriteter i samhället. I resolutionen nämns inte Ilhan Omar. Till slut lades en urvattnad version fram, som röstades igenom av representanthuset.

Kritiken mot stridbara Ilhan Omar har varit mycket skarp. Hennes uttalanden har exempelvis varit att Israels anhängare hyser ”lojalitet med en främmande makt.” Och hon kritiseras för att ha använt sig av antisemitiska stereotyper under en längre tid. I ett tweet från 2012 skriver hon att “Israel hypnotiserar världen” och om ”landets onda handlingar.” Nyligen argumenterade hon att ”amerikanska beslutsfattare stödjer Israel på grund av gåvor eller donationer från judiska donatorer.” Efter det yttrandet fick Omar återigen be om ursäkt. Och i en ny intervju jämförde hon Obama med Trump, och menade att båda står för dålig politik. Som att båda internerade barn vid den södra gränsen mot Mexiko och använder sig av dödliga drönarattacker i andra världsdelar. Bara att president Obama var mer ”polerad.” Dags att be om ursäkt igen?

President Trump har hoppat på tåget och utsett de tre progressiva kongresskvinnorna till en fara för USA, och republikanerna ser ett gyllene tillfälle att utnämna sig till det parti som är mer trovärdigt i stödet till Israel. Kontroversen kan slita sönder det demokratiska partiet istället för att ena det i en gemensam front mot en hos dem impopulär – eller hatad — president. Dilemmat för demokraterna är att ett flertal av de 40 demokratiska nykomlingarna vann i mer traditionellt republikanska kongressdistrikt, och därför kampanjat på en plattform vars politik ligger mer i linje med republikanernas eller i mitten. Medan Omars, Tlaibs och Ocasio-Cortez distrikt är betydligt liberalare (eller progressivare), och säkra demokratiska fästen. Det är därför möjligt att många av dessa mer konservativa kongressdistrikt blir republikanska igen – om republikanerna lyckas utmåla sina motståndare som ”socialistiska antisemiter” och en fara för nationen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.