Foto: MIKAEL AXELSSON

Blickar mot EM efter SM-succén

Armbrytning

Anna Grönlund började med armbrytning för så sent som för tre år sedan.
I helgen tog hon dubbla guld i SM – och blickar nu fram mot kommande EM.
– Målet är att knipa ett silver, säger 42-åringen.

Anna Grönlund från Alingsås har tidigare tävlat inom bodybuilding, men när den karriären var över saknade hon tävlingsnerven.
Därför valde hon att satsa på armbrytning.
En satsning som verkligen betalat av sig.
I fjol tog hon bland annat EM-brons i klassen Master, -80 kilo, och visade att hon kommit till landslaget för att stanna.

Som ett led i satsningen inför årets Europamästerskap visade Anna form under SM i Helsingborg. Hon tog hem guld med såväl vänster som högerarmen, och kan därmed titulera sig dubbel svensk mästarinna.
– Känslan inför SM var bra, men att jag skulle ta guld med både höger- och vänster var en liten överraskning, säger hon om bedriften.
Hur mycket tränar du?
– Sex pass i veckan.

Vad behöver man ha för egenskaper för att lyckas inom din sport?
– Armbrytning handlar om 50 procent styrka och 50 procent teknik. Eftersom jag har sysslat mycket med bodybuilding innan har jag ju grundstyrkan, men i armbrytning handlar mycket om att vara stark i handlederna. Den detaljen har jag tränat mycket på, och detsamma gäller tekniken.

Med de två SM-gulden på fickan blickar Grönlund fram mot stundande EM som avgörs i Grekland i maj.
– 2018 slutade jag trea i EM och fyra i VM. I år är siktet inställt på silvret i EM. Det är två tjejer från Ukraina som blir tuffa att rå på, men förhoppningen är att besegra åtminstone en av dom, berättar hon.

Det finns dock lite mer långsiktiga mål, hälsar Alingsåstjejen avslutningsvis:
– Innan jag fyller 45 år ska jag ha vunnit både VM och EM i min klass. Det är en tuff målsättning, men långt ifrån omöjlig. Har jag bestämt mig för något brukar det bli så (skratt).

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.