Fler Bigbellys

Alingsås

Bigbelly är en soptunna med snygg design som har en solcell på toppen. Solcellen driver soptunnan till att komprimera skräpet så mer får plats och meddelar dem som jobbar med soporna hur full soptunnan är i realtid. Det finns redan ett par Bigbellys i Alingsås, bland annat utanför Estrad, men det behövs fler.

Soptunnans egenskap att kunna komprimera skräpet och uppdateringen om hur full den är sparar på arbetskraft och minskar den negativa miljöpåverkan. Sophämtarna slipper att åka runt i onödan som de får göra, om de inte vet hur full den är. Det blir även färre hämtningar då Bigbellyn kan komprimera skräpet upp till fem gånger. Enligt https://ewfeco.com/bigbelly-ger-norrmalm-115-000-farre-tomningar-per-ar/ har Norrmalm minskat antal hämtningar med 97%, något som är en enorm skillnad. De flesta som tömmer soptunnor åker med bil och minskar antalet tömningar så minskar även antal bilfärder, något som är positivt ur en miljösynpunkt.

Det finns även möjlighet att installera wi-fi i soptunnan så att allmänheten runt om kan använda sig av dess internetuppkoppling. Något som jag tror många skulle uppskatta, speciellt turister.

Kostnaden är förstås en nackdel för många i kommunen kanske hellre lägger pengar på annat än just soptunnor då folk kanske hellre vill prioritera annat. Det skulle bli billigare för kommunen i längden eftersom sophämtningarna minskar så avsevärt.
Jag tror även att miljön är en viktig fråga för många. Både minskat antal plastpåsar och färre bilturer med sopbilar skulle bidra till minskad påfrestning på miljön. Det är något jag tror att många däremot bryr sig om, så får fler upp ögonen för den här moderna soptunnans egenskaper skulle den säkerligen bli något värt att lägga lite av kommunens pengar på. Det blir även billigare för kommunen i längden då sophämtningarna minskar så avsevärt.

En annan fördel med soptunnan är dess design, som förutom att den är snyggare än vanliga soptunnor, är sluten och minskar därför antal skadedjur i och runt om. Det blir även mindre skräp runt om soptunnan som det annars ofta kan vara vid ställen där det väller ut sopor på marken. Då lockas just skadedjur dit och det ser väldigt ohygieniskt och otrevligt ut. Jag vill, precis som många andra, att Alingsås ska hållas rent och vill inte se massa skräp på backen. Slutligen vill jag bara skriva att jag tycker Alingsås kommun borde införskaffa fler Bigbellys då jag anser det vara en bra investering.

  • Gustafsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.