Arkivbild: Bosse Åström
VIDTAR FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER. Alingsås ryttarsällskap uppmanar nu samtliga som besöker anläggningen att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra spridning av de hästsjukdomar som går just nu.

Flera smittsamma hästsjukdomar i omlopp

Hela området

Just nu härjar flera smittsamma hästsjukdomar i landet. Västra Götaland är inte hårt drabbat än, men i hästvärlden är man ändå på tårna.
– Vi får göra vad vi kan, och det handlar bland annat om att uppmana till något så basalt som att tvätta händerna, säger Lisa Brynggård, som sitter i styrelsen i Alingsås ryttarsällskap.

Just nu går kvarka, EHV-1-virus och hästinfluensa i Sverige. Ulf Lövdahl, länsveterinär hos Länsstyrelsen Västra Götaland, meddelar att läget är förhållandevist lugnt i våra trakter. Samtidigt menar han att det är bra att vara försiktig.

– De allra flesta inom hästvärlden är på tårna och det är på ett sätt bra, då det minimerar risken för spridning. Det är också bra om man som hästägare ser över sin hästs vaccinationsskydd, säger Lövdahl.

Tänka på hygienen

Lisa Brynggård på Alingsås ryttarsällskap berättar att man som hästägare alltid har en oro för smittor.

– Man behöver alltid vara försiktig och tänka sig för, men det är klart att man tänker på det lite extra nu när vi har flera smittor i Sverige, säger hon.

Alingsås ryttarsällskap uppmanar nu alla besökare att inte använda samma utrustning till flera hästar, att byta kläder och tvätta och sprita sina händer om man går mellan flera stall samt att tänka på basal hygien.

– Att tvätta händerna låter väldigt basalt, men det är superviktigt, säger Lisa.

Artikeln publicerades i sin helt i torsdagens AT.

 

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.