Inför obligatorisk gymnasietid

Alingsås

Gymnasiet bör bli obligatoriskt för att öka ungdomars potential till ett framtida yrkesliv och öka Sveriges chans till en bättre framtid.

Vi ungdomar har redan stor valfrihet när det gäller vilken utbildning vi vill få under våran gymnasietid. Denna möjlighet borde fler ungdomar ta till vara på. De borde verkligen tänka efter vad fördelarna blir och vad de kan leda till.

Istället för att se alla motgångar och bara tycka att det är jobbigt att spendera tid i skolan så ska man se fördelarna och alla vägar som öppnas för framtiden. Man kommer inte att ångra sig. Genom att gå på ett gymnasium med andra elever så får man även möjlighet att utveckla sitt sociala liv. Man får kontakter som man kan behålla resten av sitt liv. Däremot kan många ungdomar känna sig utanför och tycka att det känns som att inget vill fungera i skolan. Man har inga vänner så rasterna känns bara jobbiga, och plugget vill inte fungera oavsett hur mycket man försöker. Detta tar mycket på krafterna, både fysiskt och psykiskt, vilket kan leda till att man mår dåligt hela tiden, även när man inte befinner sig i skolan. Om man känner så här finns det andra alternativ för hur man kan studera, och på så sätt få den utbildning man behöver för framtiden utan att behöva må dåligt.

En annan fördel med att studera och gå en gymnasieutbildning är att man får en rutin i vardagen genom att plugga. Man kan på så sätt fokusera på något annat en stund istället för det som är jobbigt. Om man försöker ta sig igenom det man tycker är jobbigt så blir man både en starkare och bättre människa. Man får försöka se sina problem ur ett annat perspektiv och istället fokusera på det som får en själv att må bra. Genom att göra detta kan man öka sina egna möjligheter till framgång och samtidigt växa som människa.

Genom att gå gymnasiet får man en bra utbildning som leder till flera framtida arbetsalternativ. Man har större valmöjlighet och större chans att lyckas få ett bra arbete om man har gått en utbildning. Även om betygen inte blir dem bästa under själva gymnasietiden så kan man alltid plugga upp sina betyg i specifika ämnen senare i livet. Resultatet av detta blir att valet du gör inför gymnasiet inte är livsavgörande, du har möjlighet att läsa till kurser och plugga upp betygen, om du skulle behöva, efter att du har tagit studenten.

Sammanfattningsvis så bör gymnasiet bli obligatoriskt för alla ungdomar för att öka deras framtida alternativ, vilket kommer att resultera i ett bättre Sverige.

  • Nöjd gymnasieelev
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.