Kom och prata om Bjärkes utveckling

Alingsås

På senare tid har en debatt om utvecklingen i kommunens norra delar blossat upp. I en rad insändare har invånare i Bjärke klagat på att bygden prioriteras ned. Äntligen! Det är precis den här diskussionen vi måste föra.

En tredjedel av kommunens invånare bor på landsbygden, många av dem i Bjärke. Då är det inte mer än rätt alla vi som bor utanför tätorten får vår beskärda del av resurserna – det vill säga valuta för de skattepengar vi bidrar med.

Jag och Centerpartiet har länge slitit för att utveckla landsbygden. Många gånger har det gett resultat. Vi lyckades få ett kommunalt servicekontor i Sollebrunn på plats, vi har drivit igenom satsningar på gång- och cykelvägar och vi har framgångsrikt samordnat turism och matproduktion längs med väg 190. Dessutom delar Centerpartiet och LRF varje år ut priset ”Årets landsbygdsföretagare”.

Jag och andra centerpartister från bygden har lagt mycket energi på att skapa liv och rörelse i Bjärke. Listan kan göras lång över arrangemang vi varit med och arrangerat: Framtidsveckans programdel i Bjärke, Julmys i Bjärke, gatufesten ”Festa via 190” och Bjärkedagen är några exempel – för att inte tala om en lång rad arrangemang i Gräfsnäsparken.

Det är glädjande att kunna konstatera att kommunen nu lägger större fokus på landsbygden. Alldeles nyligen inleddes bygget av en ny gång- och cykelväg i Kvarnabo och nu satsar kommunen på g/c-banor i Långared. Bygget av nya äldreboendeplatser på Bjärkegården inleds i höst och planerna på att göra det enklare att bygga på landsbygden är i full gång. Arbetet med säkra skolvägar i Bjärke fortsätter, inom kort genom en förbättring av trafiksäkerheten på Väg 42. Även Gräfsnäsparken ska rustas upp under året.

Men vi behöver göra mer. Jag skriver under varje dag i veckan på att kommunen måste satsa mer på en levande landsbygd, inte minst i Bjärke. Centerpartiet har till exempel lagt en motion om att införa badbussar från Sollebrunn till Nolhaga, ett förslag som vi inte tänker släppa. Vi vill rusta upp torget i Sollebrunn, stödja lanthandlare, satsa på bredband på landsbygden och öka andelen närproducerad mat i välfärdsverksamheterna.

För att kunna utveckla Bjärke vill vi framför allt veta vad ni som bor i området tycker. Ta därför chansen att prata med mig och andra politiker som slåss för att hela Alingsås ska leva.

  • Susanna Nerell (C), landsbygdspolitisk talesperson för C i Alingsås och ledamot i kommunstyrelsen
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.