Foto: Filip Landqvist
FÖRBEREDER FÖR POLISYRKET. Jonas Lundberg är programansvarig för den nya preparand-utbildningen.

Ny utbildning för blivande poliser

Alingsås

Till hösten startar en ny polispreparand-utbildning på Hjälmareds folkhögskola. Utbildningen vänder sig till den som vill bli polis, som är behörig att söka till högskolan och som vill göra sitt yttersta för att förbereda sig inför antagningsprocessen och polisyrket.

Sedan tidigare finns det redan en allmän kurs med polisprofil på Hjälmared folkhögskola. Den vänder sig till personer som ännu inte har behörighet att söka till polishögskolan och vill förbereda sig för jobb som polis.

Nu kommer det ytterligare en utbildning som ska kunna hjälpa till att försörja landet med fler poliser.

– Det är en en terminskurs som syftar till att förbereda de som är intresserade av att söka polishögskolan och själva polisyrket, säger Jonas Lundberg som kommer vara programansvarig för den nystartade utbildningen.

Flera samarbetspartners

Preparand-utbildningen kommer ske som ett samarbete mellan Hjälmared folkhögskola, Polishögskolan i Borås, Polismyndigheten region Väst och Viskadalens folkhögskola.

Polismyndigheten bidrar bland annat med föreläsare, studiebesök och övningar som ger inblick i vad polis­yrket innebär och kännedom om polisens arbetsmetoder.

Under utbildningen kommer det vara mycket fysisk träning med personlig coachning med syfte att klara polisens fystester.

Kursdeltagarna kommer också erbjudas en UGL-ledarskapskurs och träning i kommunikation och samarbete.

Upptagningsområdet är egentligen hela Västsverige och alla med behörighet till polishögskolan har möjlighet att söka.

– Vi riktar oss till alla. Polisen vill ju att kåren ska spegla befolkningen i stort, säger Jonas Lundberg.

En genomförd polisprepandutbildning ger ingen platsgaranti på Polisprogrammet men tanken är att det åtminstone ska öka chanserna drastiskt.

”Bli en bra polis”

– Min förhoppning är att man efter avslutad utbildning här ska vara så väl förberedd som det bara går – inte bara för att klara polishögskolan utan att i förlängningen också bli en bra polis, säger Lundberg.

Polismyndigheten har som mål att öka antalet poliser med 10 000 till år 2024. Urvalsprocessen ses noggrannt över och både polisen och rekryteringsmyndigheten som sköter urvalsprocessen är mycket medvetna om de utmaningar som finns.

Råda bot på polisbrist

Det finns 24 platser till höstens preparand-utbildning och även om det naturligtvis inte kommer lösa hela den polisbrist som råder i landet är det i alla fall en start.

– Om vi kan bidra från vårt håll tycker jag det är bra, avslutar Jonas Lundberg.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.