Replik: ”Sanningen och bostadspolitik”

Debatt

Tack för repliken Joakim Järrebring och Simon Waern. I en debattartikel med 437 ord riktad mot Moderaterna och kommunalråd Filipsson väljer Socialdemokraterna i Alingsås att fokusera på en mening bestående av 14 ord. Istället för att diskutera hur vi tillsammans skulle kunna arbeta för att stoppa införandet av marknadshyror ska vi nu diskutera språkliga formuleringar. Vi tycker det är beklagligt, men tyvärr väldigt talande med tanke på det socialdemokratiska partiets högersväng ner i det nyliberala diket.

Angående er kritik mot vår debattartikel och hur väl den förhåller sig till sanningen. Vi kan delvis hålla med om att vi delvis borde formulerat oss annorlunda. Det är bra att den nya regeringen återinför investeringsstöd som KD-M budgeten tog bort. Det borde vi självklart ha belyst i vår debattartikel. Vi borde även, istället för att skriva: ”Socialdemokraterna vill införa marknadshyror i nyproducerade hyresrätter”, ha skrivit: ”Socialdemokraterna kommer införa fri hyressättning i nyproduktion vid första hyran”.
Men om vi bortser från debattartikelns språkliga tveksamheter, vad menar ni med att säga att ”Vi inte är noga med sanningen”?

Låt oss ta det från början. För att ta regeringsmakten kastade Löfven och Socialdemokraternas partistyrelse ut fackföreningarna och hyresgästerna i kylan. Järrebring och Waern kallar Januariavtalets 73-punktsprogram för en kompromiss. Den kompromissen bedriver en ekonomisk politik som står till höger om Fredrik Reinfeldts regering. Det är ingen kompromiss, det är en utplåning av ert socialdemokratiska arv.

Det bostadspolitiska innehållet i regeringens 73-punktsprogram är ingen rolig läsning för oss som värnar om allmännyttan, hyresrätter och hyresgäster. Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg beskriver Socialdemokraternas bostadspolitik i regeringen som ett kliv bakåt för bomarknaden. Regeringens bostadspolitik har inga ambitioner eller lösningar på den enorma bostadskris Sverige upplever.
Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl och Liberalernas partiledare Jan Björklund säger följande om Januariavtalet: Det är marknadshyror i nyproduktion och marknadshyror ska genomföras. Har herrarna Järrebring och Waern informerat Centerpartiet och Liberalerna om att Januariavtalet innehåller en ”reglerad hyresmodell” och absolut inte marknadshyror som ni påstår i er replik?

Samma dag som ni skrev er replik släppte Hyresgästföreningen en stor nyhet: De kommer att demonstrera utanför Socialdemokraternas kongress i Örebro den 22–24 mars. Vad ska det då demonstreras emot? Jo, Hyresgästföreningen ska demonstrera mot Socialdemokraternas förslag att införa just marknadshyror i nyproduktion. Socialdemokraterna kampanjade tillsammans med Hyresgästföreningen inför valet 2018 mot marknadshyror. Nu efter Januariavtalet kampanjar Hyresgästföreningen mot Socialdemokraternas införande av marknadshyror. Då är vi tillbaka till politiska löften under valrörelsen och att vara noga med just sanningen.

Precis som Hyresgästföreningen och dess ordförande Marie Linder är vi också direkt arga och upprörda över den Socialdemokratiska regeringens bostadspolitik. Och precis som Marie Linder delar vi ståndpunkten att det är marknadshyror Socialdemokraterna tillsammans med de övriga högerpartierna kommer att införa på nyproducerade hyreslägenheter. Vilket är ett steg på vägen till marknadshyror i hela beståndet. Vilket kommer innebära ökade boendekostnader för alla som bor i hyresrätter och ökad segregation.

Vi har tidigare sträckt ut en hand till bland annat Socialdemokraterna i Alingsås gällande bostadspolitiken. Vi ser därför väldigt positivt på Simon Waerns starka ställningstagande för Alingsåshem under senaste kommunfullmäktigemötet. Låt oss tillsammans skapa en progressiv social bostadspolitik i Alingsås. Där vi bygger bostäder som alla har råd att leva i. Där vi motverkar segregation och utgår ifrån människans behov och inte företagens profit. Det om något är en bostadsmodell värd att kämpa för.

  • Marcus Wallin Styrelseledamot Alingsåshem (V), Martin Lindberg gruppledare (V)
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.