Svar till presschefen på Attendo

Debatt

Makan Afshinnejad, Presschef Attendo skriver i ett svar till mig angående det faktum och de senaste av deras bedrifter där de kastats ut från två kommuner i Finland följande och jag citerar:

”Attendo bedriver en god och uppskattad omsorg i hela Norden, oavsett vad det rör sig om för verksamhet”.

TV-programmet Kalla fakta har tittat på bland annat Attendo och presenterat följande fakta

Kalla fakta avslöjade i sitt program att Attendos huvudägare Industri Kapital som har kontor i Stockholm trots detta ägs ifrån bolaget Augustas i Luxemburg som i sin tur ägs av Industri Kapitals fonder i skatteparadiset Jersey.

Riskkapitalbolag som Attendo har som affärsidé att köpa företag, effektivisera dem och sälja dem vidare med vinst efter i genomsnitt fyra och ett halvt år. Just nu är äldreomsorgen en het bransch. Sammanlagt drivs 188 äldreboenden i landet av Aleris, Carema och Attendo Care och ägarna hoppas på god vinst när vårdbolagen säljs vidare.

2007 bröt Lidingö med Attendo bland annat för att en gammal man inte fick sitt sår omlagt på tolv dagar och man fick ett vite på 120 000 kronor.

2007 sparkade Attendo ett sjukvårdsbiträde i Malmö för att hon hade kritiserat den omfattande och ständiga underbemanningen.

2006 anmäldes Attendo för vanvård då en döende fick ligga nedkletad med avföring i sin säng.

Sammanlagt har Attendo fått inte mindre än 28 Lex Maria-anmälningar. Anmälningar till följd av vanvård. Så det finns naturligtvis en uppsjö att ösa ur om Alingsås politiker är villiga att ta reda på vad de eventuellt erbjuder kommunens gamla på sina sista dagar. Så frågan är slutligen till våra politiker. Är Attendo fortfarande en intressant partner och tycker ni att alingsåsarnas skattepengar skall forslas iväg till ett riskkapitalbolag på Jersey? Jag ser gärna fram emot ett svar från våra kommunalråd.

Jan Jonsson

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.