• Foto: MIKAEL SVENSSON
  • Foto: MIKAEL SVENSSON
  • Foto: MIKAEL SVENSSON
  • Foto: MIKAEL SVENSSON

Claars skott i krysset tog AHK till semi

Handboll

Med bara två sekunder kvar av ordinarie tid, och 26–26 på tavlan, drog Felix Claar iväg ett skott.
Det skottet satt i bortre krysset och skickade AHK till semifinal mot IFK Kristianstad.

Det var ett skott som fick betongfundamenten i Estrad Alingsås att börja knaka rejält, då 2 303 personer vrålade ut sin glädje när dom såg Felix Claars skott innebära 27–26 och semifinal.

Claar själv tittade mot klockan efter målet, knöt nävarna och gick ner på knä av lättnad, omfamnad av sitt lag.

– Det var helt underbart… Jag vet inte vad jag ska säga, grymt! Det fanns ingen tid för att passa, det var bara att skjuta, säger kvartsfinalhjälten med svetten rinnande i ansiktet.

– William (Andersson Moberg) kom till mig och sa att vi skulle köra en variant men då passade han bollen åt andra hållet så jag insåg att vi inte skulle ha tid. Det var tre sekunder kvar, jag studsade fram och var tvungen att skjuta. Något annat alternativ fanns inte.

– Haha, tiden rann ut helt enkelt så det var bara för Felix att skjuta sådär som han kan göra, gött att han gjorde det, säger William Andersson Moberg och skrattar.

 

Den femte och sista kvartsfinalen mellan AHK och Ystad speglade på många sätt serien i stort. Det var svängigt, tajt och mycket känslor. AHK hade ett litet grepp om första halvleken där man ledde med det enda målet, 13–12, i paus.

Men andra halvlek blev en riktig berg-och-dalbana inför ett fullpackat Estrad. Ystad var framme i 17–20 efter elva minuter och såg ut att ha tagit över. Då svarade AHK med sin bästa period i matchen, 5–0 och ledning 22–20 efter 17.21, sedan 25–21 med 9.25 kvar att spela.

Ystad tog sin sista timeout, började spela sju mot sex och skapade därmed kollektivt nervdaller hos hemmalaget. Plötsligt fungerade ingenting framåt, det var nervöst, slarvigt och tempofattigt. Kim Andersson kunde mer eller mindre stillastående kvittera till 25–25 efter 28.01, trots en man mindre på banan för Ystad.

Som så ofta förr mot just skåningarna, i just slutspel, skulle ändå William Andersson Moberg kliva fram. Hans skott från halvdistans innebar 26–25 med en och en halv minut kvar. Ystad kvitterade på straff genom Ludvig Hallbäck efter 29.33 och AHK fick en sista chans.

En chans som sånär rann ut i sanden, men då beslöt sig Felix Claar för att prickskjuta i Anders Perssons bortre kryss och ta AHK till semifinal. Där väntar IFK Kristianstad.

Många fler kommentarer om matchen, och semifinalen mot IFK Kristianstad, i torsdagens AT

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.