76-årige förre vice-presidenten Joe Biden – håller tal under en mottagning i Washington, D.C. – är den ledande demokratiske presidentkandidaten.

”Demokraterna konspirerar för att omvälja Trump” – och ”hårsniffande” Biden

AT i Washington

Ja, alltid händer det något i Washington. Som hela förra veckan anklagades förre vice-presidenten och demokraternas främsta presidentkandidat populäre 76-årige Joe Biden för så kallat ”hårsniffande”. Att inte kunna hålla fingrarna i styr mot kvinnor – och män. Genom kramar och just ”hårsniffande”. Och i en bok av Ronald Kessler, som publiceras i sommar, skriver Kessler att Biden gillar att simma naken i poolen, vilket förolämpat kvinnliga Secret Service-agenter.

Konspirationsteorin – både från moderata demokrater och konservativa Fox News – är att anklagelserna kommer från progressivt- och vänsterhåll. ”Demokraterna konspirerar för att omvälja Trump” är rubriken på en krönika av Washington Post-journalisten Dana Milbank. Och en del ligger kanske i det. Joe Biden är förmodligen den ende kandidat i dagsläget som skulle kunna besegra Trump. Partiets progressiva kandidater lär knappast ha en ”snöbollschans”, och president Obama kritiserar den inre maktkampen bland demokraterna som en ”circular firing squad” – kompromisslöshet.

I fokus står Green New Deal, en radikal programförklaring och ett ekonomiskt stimulanspaket som fokuserar på klimatförändringar (förnybar energi) och ekonomisk jämlikhet, och lanserats av progressiva demokratiska kongresspolitiker som Alexandria Ocasio-Cortez. Ett flertal av de demokratiska presidentkandidaterna har uttalat sitt stöd för programmet, som kommit att bli en litmustest för dem. ”Demokraterna, i sin egen dårskap, satte sig i lådor, genom att stödja förslag som är omöjliga, extrema och grovt förenklade,” skriver Dana Milbank. Detta medan den stora fackföreningen AFL-CIO (USA:s motsvarighet till LO) anser att Green New Deal är orealistisk. För att vinna presidentvalet behöver kandidaten ta hem ”The Rust Belt” – de stora industristaterna i Mellanvästern samt Pennsylvania.

I programmet ingår bland annat garanterat arbete för alla, statlig sjukvård (Medicare-for-all), riksrätt för Trump, skadestånd till afroamerikaner, tillåtelse av sena aborter, avskaffandet av nuvarande immigrationsmyndigheterna, legaliserande av marijuana, motstånd mot Trumps samtliga domar- och åklagarutnämningar. Och så vidare. Detta har ”tillåtit Trump att karikera demokraterna som extremister,” enligt Milbank. Som skriver att stödet för statlig sjukvård bara är 37 procent om de privata sjukförsäkringarna elimineras eller medborgarna måste betala högre skatter. Och bara 26 procent om det innebär längre väntan för tester och behandling, enligt Kaiser Family Foundation.

Skiljelinjen är stark inom det demokratiska partiet mellan de nya progressiva kongressledamöterna och liberala presidentkandidater, och de äldre mer konservativa ledamöterna. Och den inre maktkampen är tydlig för var och en. Med en så polariserande president som Donald Trump förväntade sig många en promenadseger för demokraterna i presidentvalet 2020. Men republikanerna utmålar dagens demokrater som vänstervridna liberaler, med bristande verklighetsförankring, och med radikala företrädare som sätter agendan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.