Hälsan inte vatten värd?

Alingsås

Det går rykten att rehabbassängen på lasarettet ska läggas ner. Den behöver renoveras, och det anser Regionen blir för dyrt. Men vilket ansvar har man egentligen för den här typen av verksamhet? En snabbtitt på Regionens webb ger följande: ”Vi ansvarar för att du har god tillgång till hälso- och sjukvård i Västra Götaland. Det gäller allt från förebyggande friskvård till avancerad specialistvård på sjukhus, vård i hemmet och rehabilitering.”
Som vi läst i AT under signaturen ”Malins mamma” används bassängen i dag av Närhälsan Rehab, och dessutom av ett flertal olika patient- och andra föreningar. Pensionsföreningen SPF är en av dessa. Vi är ett antal personer som tack vare vattengympan får allsidig, skonsam träning som stärker hjärta och lungor, ger ökad smidighet och förbättrad rörlighet, regelbundet varje vecka. Genom att den egna kroppsvikten blir så låg i vattnet får vi effektiv träning utan att belasta lederna – perfekt för alla som har problem med ryggar eller knän. Dessutom får vi träna balans, nog så viktigt för att undvika fallskador.
Om rehabbassängen läggs ned finns bara ett alternativ kvar, och det är Nolhaga Parkbad. Tyvärr har vi svårt att se att det ens är ett alternativ. Det finns visserligen tid på tisdagar (för 20 personer) för vad som beskrivs som medelintensiv träning. Det motsvarar inte den träning vi har idag, på basnivå. Dessutom räcker inte den tiden till för alla som idag tränar på lasarettet. Resultatet? Många blir utan dagens friskvård, vilket givetvis kommer att få stor påverkan på sikt. Visst kan en utgift på ett antal miljoner verka stor, men ställ det i relation till att fler kommer att behöva vård i ett tidigare skede än nödvändigt. Då blir valet enkelt: behåll bassängen, för hälsans skull. Det är den värd.

  • Karin Becker
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.