Foto: Filip Landqvist
MINSKAT SVINN. Ica-handlaren Joakim Larsson (i mitten) tillsammans med Emelie Samuelsson och Eric Rådh.

Har halverat matsvinnet

Alingsås

På bara sex månader har Ica Nära Åkanten i Alingsås halverat sitt matsvinn. Detta genom ett nytt arbetssätt med fokus på att hitta anledningen bakom varför maten slängs.

I juli 2018 tog Joakim Larsson över som Ica-handlare på Ica Nära Åkanten i Alingsås. Han konstaterade då att för att kunna öka lönsamheten var man tvungen att göra något åt det stora matsvinn som butiken drogs med.

– Tidigare hade man bara konstaterats att det slängdes jag ville ta reda på varför, säger Joakim.

Gäller att tänka smart

Bland annat har man gjort ett veckoschema där det som slängts noteras. Där­efter markeras det som sticker ut och man försöker hitta orsaken bakom varför det slängdes mycket av just den produkten. Det kan handla om att det legat för många varor på hyllan eller att man tagit in ett för stort parti av någon vara.

– Det gäller att tänka smart, att kanske inte fylla på med varor så det är fullt hela tiden, säger Joakim.

”Otroligt roligt”

Arbetet har nu gett resultat och under det senaste halv­året har man halverat matsvinnet, något som sparat in 200 000 kronor för
butiken. Den senaste månaden
hade man det lägsta svinnet på över fem år.

– Det är otroligt roligt, konstaterar en nöjd Ica-handlare.

Hela artikeln publicerades i sin helhet i torsdagens AT.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.