Foto: MÅRTEN ÖHMAN
KÄCK HUVUDBONAD. Lena med bullen heter Holst i efternamn.

Lockar barnen till sång

Alingsås

Lena med bullens sångprojekt är snart färdiggräddat. Nu väntar ett uruppförande med barnen under Potatisfestivalen. Och kören kan bli upp till 500 personer stor.

– Jag tänkte att de yngre barnen måste få vara med.

Så kommenterar Lena Holst det faktum att hon under jubileumsåret engagerat 500 barn, förskoleklasser och årskurs ett, i sitt projekt Lena med bullen.

Lokal koppling

– Jag har skrivit låtar som på ett eller annat är kopplade till Alingsås.
Totalt är det fem skolor som Lena besökt under våren. Lena har också gjort musikbakgrunder i en studio samt spelat in videos av sig själv när hon teckentolkar låtarna, vilket gjort att barnen kunnat öva även när Lena själv inte varit på plats.

– Och så kommer man ut på skolan och det kommer fram barn som säger ’jag har sett dig på TV i våra klassrum.’

Popcorn

Men fröet till Lenas projekt föddes egentligen för flera år sedan då hon skrev en låt till barnen i Lendahls musikförskola som hette ”Vår stad”. Låten har levt kvar samtidigt som nya tillkommit. Vissa under mer konstiga former än andra, som den gången då en liten flicka började spontansjunga om popcorn.

– Jag tog upp min mobiltelefon och började spela in. Sedan tog jag texten och norpade lite av melodin. Och så blev den en popcornsång, säger Lena, som sträcker sig mot ena örnsnibben varpå hon snabbt beklagar att hon glömt sina popcornörhängen hemma.

”Känns jätteroligt”

Och under Potatisfestivalen är det tänkt att de sjungande eleverna ska leverara toner och text till publiken i Åmanska parken, från en scen som är smyckad med bilder som också passar in på kaféstaden Alingsås, målade av elever från Kulturskolans bild- och formelever.

– Jag har ingen aning hur många som kommer. Men jag hoppas på ett stort och härligt gäng. Det känns jätteroligt det här.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.