Nedläggningshotet mot Sörhaga rehabbassäng

Alingsås

På Närhälsan Söraga finns en rehabbassäng. En bassäng som är mycket välutnyttjad. Nu är den nedläggningshotad på grund av att den behöver renoveras. Och det kostar pengar. Men kan allt verkligen bara mätas i pengar?

Jag är mamma till ett barn som varje vecka längtar efter att få gå till sin bassängträning. En träningsform som är en av få som passar och är nödvändig för vårt barn – och många andra. Vattenträning är en bra och skonsam träningsform som passar de allra flesta, inte bara personer med funktionsvariationer.

Att lägga ner rehabbassängen skulle jag inte se som något annat än en tragedi – en tragedi att behöva ryckas upp från något som betyder så mycket för alla de som brukar bassängen, av så många olika anledningar:

– Den fysiska aktiviteten i form av bassängträning är en av få former som funkar, är skonsam, nödvändig och bra på alla sätt för de som brukar bassängen.

– Att få finnas i ett sammanhang och som barn kunna säga till kompisarna att ”jag ska åka och träna” kan vara ren och skär lycka. Och det stärker självförtroendet. Om en inte är som alla andra och har en funktionsvariation kan andra vanliga träningsformer, exempelvis fotboll, gymnastik, konståkning, dans eller en vanlig promenad vara helt uteslutet.

– Att ha någon – i det här fallet kunniga och duktiga fysioterapeuter – som vet exakt hur barnen (och de vuxna) fungerar på ett individuellt plan, vad de klarar av och behöver, gör att träningen blir än mer värdefull. Att själva ta en tur till badhuset kan vara kul men betyder mindre ur ett utvecklingsperpektiv utifrån den problematik som finns i botten.

Veckoschemat i rehabbassängen är späckat. Hur det schemat skulle gå att pussla in i Nolhaga Parkbads späckade schema är en olöslig gåta!

Det som från vårdens sida kallas sjukvårdande behandling i form av bassängträning ska (som jag tolkade det på ett informationsmöte förra veckan) vid nedläggning av rehabbassängen äga rum i Nolhaga Parkbad två timmar mitt på dagen varje vardag (eller kanske till och med enbart vissa dagar? Lite oklart här.). Övriga gruppaktiviteter, exempelvis patientföreningar för reumatiker, hjärt- lungpatienter samt bröstcancerpatienter som har träning i rehabbassängen för sina medlemmar, hänvisas till träning i Nolhagabadet kl 06.30 alternativt kl 20.

Det handlar om skolpliktiga barn vars flesta föräldrar har ett arbete att gå till. Samhällsekonomiskt skulle det vara långt ifrån optimalt att som förälder behöva ta ledigt från arbetet en halvdag varje vecka för att följa med barnet till träning mitt på dagen. Och skolan kan en ju inte bara strunta i för barnets räkning. Det handlar även om människor som kan behöva timmar på sig för att komma utanför dörren och som dessutom ofta är trötta. Många kommer att bli utan sin viktiga träning. Det säger fysioterapeuterna rakt ut och det är inte jättesvårt att räkna ut själv heller, faktiskt.

Kostnaden för renovering av rehabbassängen ligger på 8-10 miljoner.
Att byta ut alla skyltar på grund av det kommande namnbytet från Västra Götalandsregionen till Region Västra Götaland landar på minst 10 miljoner. För enbart skyltarna. Säkert finns det mycket mer än bara skyltar som behöver ändras, exempelvis personalkläder, sängkläder, stripning av bilar mm mm.

Enligt information jag fått, betalar vården redan nu för de eventuella timmar en kommer behöva utnyttja i Nolhaga Parkbad i framtiden, men idag utnyttjas inte timmarna. En betalar för att finnas med på tåget, för att ha några timmar säkrade, i framtiden, om rehabbassängen inte kommer få finnas kvar.

Till alla er politiker och andra som sitter och fattar de här besluten – det är våra skattepengar och våra barns framtid det handlar om!

En investering i de här människorna – inte minst barnen – kanske inte visar sig inom den här mandatperioden, men kommer med råge vara lönsam på sikt utifrån ett hälsofrämjande perspektiv.

Kostnaden kommer ni inte ifrån. Utan bassäng kommer den istället i form av ökat vårdbehov, både fysiskt och psykiskt.

Ryck inte undan mattan för de som minst behöver det.
Se till mänskliga värden i stället för enbart ekonomiska prioriteringar.
Renovera rehabbassängen.

  • Mamma Malin
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.