Foto: Filip Landqvist
LADDAR FÖR VM. Riccardo Birghillotti har många järn/pizzor i elden. Närmast väntar Pizza-VM i Italien där han siktar på en topposition.

Siktar på topplacering i VM

Alingsås

Förra året slutade han på en 62:a plats. Nu siktar Riccardo Birghillotti på topp 10 när han i nästa vecka åker till Pizza-VM i Italien.
– Tänk dig om vi skulle ha en världsmästare från Alingsås. Det vore häftigt, säger han.

För snart ett år sedan vann Riccardo Birghillotti Pizza Champions Cup i Göteborg och korades till Sveriges bästa pizzakock. I år kommer han sitta i juryn när årets vinnare ska koras. Men innan dess ska han återvända till pizzans hemland för att försöka ta hem en än tyngre titel – den som världsmästare.

– Förra året kom jag dit utan att veta alls hur det fungerar. Jag köpte mina ingredienser på plats och så vidare. Den här gången är jag bättre förberedd. Och jag satsar på att vara bland de tio bästa, säger Riccardo.

Testat många varianter

I årets upplaga av Pizza-VM är det 762 deltagare som är med och tävlar. Riccardo satsar på att göra en riktig gourmetpizza med mozzarella, robiola-ost, ruccola, rökt kronhjort, carpaccio på päron, balsamico, tapioka-­kaviar, anklever toppad med hyvlad parmesan.

– Jag har testat 50-60 olika varianter innan jag kom fram till den här. Man måste ha något riktigt speciellt för att gå långt i tävlingen, säger Riccardo.

Portabel ugn

Sedan ett antal år driver han restaurangen Da Riccardo intill Gerdskenvallen i Alingsås. Där lagas italienska rätter med fokus på pasta och pizza.

Men den största delen av hans verksamhet är ändå catering och där han nu fått ett rejält tillskott, en portabel vedeldad ugn.

– Det är riktigt coolt att kunna ha en ugn i trädgården när man har en bjudning. Jag kan ta events med upp till 50 personer och det är redan en del som har hört av sig, berättar Riccardo.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.