Foto: Filip Landqvist
EXTREM TORKA. Börje Lindgren är Räddningschef på Alingsås/Vårgårda räddningstjänstförbund och uppmanar allmänheten att strunta i fyrverkerier i påsk.

Uppmaningen: Skjut inga fyrverkerier

Alingsås

Skjut inga fyrverkerier! Det är räddningstjänsten tydliga uppmaning inför påskhelgen.
– Det finns mycket stora risker med att skjuta fyrverkerier i den extrema torkan som vi har just nu, säger Börje Lindgren räddningschef Alingsås/Vårgårda räddningstjänstförbund

I Alingsås kommun finns det i dagsläget ett förbud mot att använda pyrotekniska varor inom stadskärnan, (Norra Ringgatan, Västra Ringgatan, Vänersborgsvägen och Stationsgatan), på offentlig plats, inomhus och närmare än 100 meter från Alingsås lasarett (Viktoriagatan, Oscarsgatan, Södra Ringgatan och Vilo­vägen).

Utanför dessa områden finns det i dagsläget inget förbud mot att skjuta raketer och annan pyroteknik. Visserligen begränsat till nyårs­afton och påskafton.

Däremot väljer nu räddningstjänsten att gå ut med en uppmaning om att välja bort fyrverkerierna som påsknöje.

– Det är redan nu värden som är anmärkningsvärda vad gäller torkan. Runt många fastigheter finns det till exempel många häckar och rabatter med torra löv och ogräs – slår det ner en raket i ett sådant område kan det bli rejäla fasadskador
eller till och med sluta med hela kvartersbränder, säger räddningschef Börje Lindgren.

Stör djur och människor

Lindgrens uppfattning är dock att skjutandet av smällare och raketer med mera har minskat med åren. Detta med anledning av att folk är mer medvetna om miljön och att de kemikalier som pyrotekniken utsöndrar är miljöskadligt.

– Sen tror jag också att många tänker på att att det (pyroteknik) stör både djur och människor runt omkring också.

Sju timmar

Frågan om fyrverkerier har varit flitigt debatterad och motionerad i kommunen tidigare. På kommunfullmäktigemötet den 24 april ska det fattas beslut om nya riktlinjer. Förslaget är att nuvarande förbud i innerstan skall kvarstå men att det i övriga delar av kommunen skall ges tillstånd att skjuta fyrverkerier 18.00-01.00 på nyårsafton respektive påskafton. Skulle detta förslag gå igenom gäller det dock följaktligen inte förrän vid nästa års påskafton.

Börje Lindgren berättar också att det redan nu till följd av torkan har börjat diskuteras om eventuella eldningsförbud i regionen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.