Ur skuggan och ut i ljuset

Sporttankar

Det här blir, mestadels, en liten hyllning till Niklas Kraft. Så ni vet det.

En välförtjänt sådan dessutom, då AHK-målvakten visat sin höga klass gång efter annan både i sluttampen av Handbollsligan och under det pågående slutspelet.

När han kom i våras, efter vad som kändes som en kvart efter att Rickard Frisk utannonserat att han inte skulle bli kvar, gjorde han det som en av många något ifrågasatt målvakt. Tiden i Sävehof och HK Malmö hade inte blivit som Kraft eller hans dåvarande klubbar hade hoppats på. Säsongen i OV Helsingborg var han förvisso ohotad etta, men bakom ett försvar som inte höll Handbollsligaklass och då tenderar räddningsprocenten bli därefter.

Så när han skulle bilda målvaktspar med Gustav Skagerling var det kanske inte så konstigt att man undrade var han stod någonstans, målvakten som för inte allt för många säsonger sedan ansågs vara Sveriges mest lovande.

Inledningen visade dock på att det här kunde bli något. Han och Skagerling delade i mångt och mycket på målvaktssysslan och medan övriga laget kämpade för att hitta formen, var de båda målvakterna små utropstecken mer eller mindre varje match.

Men så småningom blev det tydligt att Gustav Skagerling var ”etta” av de två och Krafts insatser började svikta allt mer. När Skagerling sedan gick sönder, en skada som ser ut att kunna förstöra hela resten av säsongen om det vill sig illa, så låg plötsligt allt ansvar på en 25-åring från Ystad. En formsvag målvakt som i ett antal månader befunnit sig i skuggan av sin målvaktskollega.

Men ur skuggan och ut i ljuset klev en pånyttfödd Niklas Kraft, och han har på något sätt befunnit sig i solskenet sedan dess. Inte minst mot Ystad igår, där hans enorma målvaktsspel var själva ryggraden i den vändning och sedermera överkörning som Alingsås HK stod för.

Jag tycker det är häftigt, och vanvettigt starkt, av Niklas Kraft att prestera på så hög, konstant nivå som han gör just nu med de förväntningar och de krav han har på sig sig. Det är inte många som klarar av att resa sig under extrem press som han gjort de senaste månaderna och för det förtjänar han min och alla andras respekt.

Nu kan det ju lik förbaskat bli så AHK åker ur slutspelet på annandagen, även om Kraft står på huvudet igen. Men skulle det bli så kan han gå till säsongsvila med huvudet högt och bröstet utåt. Han har motbevisat alla som tvivlade – med råge.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.