Vanvård lönar sig?

Debatt

Det finns några få hus kvar i Alingsås byggt med tegel slaget på Tegelbruket. Ett av dem är bostadshuset på Sidenvägen 9, i kvarteret Konfektasken, som när det byggdes vid mitten av 1800-talet var en del av Nolhaga säteri. Även den stora stallbyggnaden och kalvhuset som ligger intill ingick i den stora gården. Nolhaga är alltså mer än bara Nolhaga slott. Historien om Nolhaga rymmer också de människor som arbetade och försörjde sig på gården. Den gamla rättarbostaden och dess ekonomibyggnader är en del av den historien. De enda kvarvarande. Då kan man tycka att det är värt att bevara den delen av historien som inte så ofta finns kvar. Men så gör vi inte här i Alingsås.

Här låter vi byggnaden förfalla under årtionden för att sedan få anledning att riva huset som nu är ”bortom räddning”. Vissa kanske känner huset under namnet ”Kakas hus”. År 1990 tvingades familjen Kaka att flytta ut ur huset för att det skulle rivas. 1990. Då blev lyckligtvis planerna inte verklighet men idag finns en sorgligt förfallen byggnad som ägaren, ett byggbolag, låter förfalla än mer, trots att huset har ett fastslaget stort kulturhistoriskt värde. Vad gör kommunen och dess samhällsbyggnadskontor? Ingenting. Här står som så ofta ett kortsiktigt vinstintresse (central byggbar tomt) mot ett långsiktigt bevarandeintresse.

Vi skulle vilja påminna om att den mysiga trästaden Alingsås inte skulle ha funnits om det inte fanns de som kämpade för att man lät bevarande gå före vinstintresse. Låt nu Rättarbostaden bli den historiska pärla som den har potential att bli. Alingsås kommun, ta ert ansvar!

För styrelsen för Alingsås Hembygdsförening

Carina Håkansson                                       

Ordförande

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.