Foto: ARKIVFOTO.

Villa totalförstörd – ”kom hem och såg att det brann”

vårgårda

En villa och ett garage i Bastås, i södra Skogsbygden, totalförstördes i en brand på långfredagens kväll. En anmälan om mordbrand har upprättats.

Larmet om branden kom klockan 20.21 från de boende i huset.

– Familjen som bor där kom hem och såg att det brann, säger Maria Abrahamsson, stationsbefäl vid Alingsåspolisen.

Polisens rutin är att upprätta en anmälan om mordbrand när brandorsaken är okänd. Så har skett även i det här fallet. Tekniker kommer att undersöka platsen under lördagen.

Knappt 20 minuter efter larmet kom den första brandbilen fram, enligt Janne Hedberg på Räddningstjänsten i Alingsås-Vårgårda. Då var byggnaderna helt övertända.

– Vad jag förstår var det en rejäl brand redan vid utlarmningen, säger han.

Brandmännen inriktade sig på att skydda en ladugård och andra intilliggande byggnader och hindra att elden spred sig till terrängen. Det var ingen aktiv släckning av de brinnande byggnaderna, enligt Hedberg. Den taktiken lyckades, enligt Per Mood, räddningschef i beredskap.

– Tack och lov var det vindstilla, säger han på lördagsmorgonen.

Men det föll ner glödbitar runt om och brandmännen fick gå omkring och ta hand om dem. De flesta från räddningstjänsten lämnade platsen vid ett-tiden. Två personer stannade dock kvar för bevakning, så att elden inte skulle sprida sig eller blossa upp på nytt.

Räddningstjänsten var på plats med sju enheter, både från Alingsås och Vårgårda samt en vattenbil från Borås.

De boende klarade sig utan skador.

Bastås ligger i den allra sydligaste delen av Vårgårda kommun, nära sjön Stora Tränningen, på gränsen till Borås kommun.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.