Foto: STEFAN SAMUELSSON
LÄS- OCH SKRIVSTATION. Det finns flera bra hjälpprogram i den speciella datorn som Annika Algrot Andersson har hand om på Herrljunga bibliotek.

Annika hjälper till med läsningen

Herrljunga

Här finns hjälp för den som tycker det är jobbigt att läsa.
Herrljunga bibliotek har en läs- och skrivstation med flera olika program som underlättar läsningen.

– Jag har dyslexi och pluggar till bibliotekarie. Jag har stor förståelse för att det kan vara jobbigt att läsa, säger Annika Algrot Andersson.

Hon jobbar på Herrljunga bibliotek på onsdagar och torsdagar och har hand om läs- och skrivstationen. Det är en dator med olika program, till exempel för att få text uppläst av en röst eller få den uppförstorad.

Passar nyanlända

– Perfekt för personer med till exempel dyslexi, afasi eller synskada, någon funktionsnedsättning som kan påverka läsningen, säger Annika.

Det kan också passa nyanlända i Sverige, som vill träna på att läsa och förstå svenska.

– Man behöver inte ha en diagnos. Det räcker med att man känner att man behöver detta, säger Annika Algrot Andersson.

I ett program kan man markera texten och få den uppläst för sig. Ett annat program markerar själv texten som läses upp. Det gör att man lätt kan hänga med och se orden samtidigt som man hör dem.

– Man kan sitta och plugga läsning på ett bra sätt, säger Annika.

Det finns också stavningsprogram som ger användaren mer hjälp än stavningskontrollen i ett vanligt skrivprogram.

– Bra att ha om man har svårt för vissa ord, säger Annika.

Den som vill kan få hjälp med att låna ljudböcker och talböcker. Annika Algrot Andersson framhåller att det faktiskt är lag på att biblioteken ska erbjuda både litteratur och tekniska hjälpmedel för att alla människor ska kunna ta del av samhällsinformation. Det är en rättighet som alla har.

Våga prova

Hon hoppas att fler ska komma till biblioteket och våga prova den här datorn. Det finns en lathund, en beskrivning som man kan använda om Annika inte är där.

Hon kan också tänka sig att lägga till fler hjälpprogram.

– Vi vill få veta vilka behov som finns, men jag tror att många fortfarande har en spärr för att komma hit, säger Annika Algrot Andersson och tillägger:

– Här finns inget rätt eller fel. Här ligger läslusten i fokus.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.