Arkivbild: URBAN KÄRVLING
Johanna Heleander är ansvarig för näringslivsfrågor i Vårgårda kommun.

Företagarenkät: Vårgårda upp i topp

vårgårda

Vårgårda får högst betyg i hela landet av företagarna. Aldrig tidigare har företagarna på en ort gett sin kommun så bra omdöme. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkät som blev offentlig på tisdagen. Herrljunga får också bra betyg medan Alingsås fortfarande ligger långt efter.

I den här enkätundersökningen sätter företagarna själva betyg på företagsklimatet i sin kommun, på en skala mellan ett och sex. Vårgårda får 4,71 på det sammanfattande omdömet, jämfört med 4,47 i fjol. Det innebär att Vårgårda klättrar upp från tredje till första plats i hela Sverige.

Svenskt Näringsliv anser att betyget fyra är bra. Totalt får 42 svenska kommuner fyra eller mer. Det är dubbelt så många som 2016. Företagarenkäten utgör en tredjedel av underlaget för den rankning av kommunernas företagsklimat som kommer att presenteras till hösten.

4,71 är alltså det högsta betyg som någonsin uppmätts i den här undersökningen. Vårgårda ligger i topp i sju delfrågor, bland annat kommunal service till företag och kommunala tjänstemäns attityder till företagande.

– Det viktigaste är att man är lösningsorienterad. Du kanske får nej på ett bygglov men då kommer tjänstemännen alltid tillbaka med förslag på en lösning, säger Magnus Nilsson, vd för Bring Freight Forwarding AB och ordförande i Center of Innovation, den ekonomiska förening som kommunen och näringslivet har tillsammans.

– Vi har hittat en struktur och ett sätt att jobba på som vi kan upprepa år från år, säger Johanna Heleander på COI, spindeln i nätet i kontakterna mellan kommun och näringsliv.

– Jätteroligt att komma etta men det är inte nödvändigt. Det viktiga är att företagen upplever att vi servar på bästa sätt, säger Bengt Hilmersson (C), glad och stolt ordförande i kommunstyrelsen.

Herrljunga hamnar strax under fyra, på 3,92. I fjol var motsvarande siffra 3,99. Mer om företagsklimatet i Herrljunga kommer i AT i nästa vecka.

Alingsås, som i flera år har kämpat med dåligt företagsklimat och låga betyg från det lokala näringslivet, får nu betyget 2,54, en liten förbättring från fjolårets bottennotering på 2,51.

Mer om Alingsås kommer i AT på torsdag, liksom fler Vårgårdakommentarer, bland annat om vad Vårgårda kan bli bättre på.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.