Imponerade VIK-insats i cupen

Fotboll

Vårgårda IK är traktens hetaste lag just nu.
Det visade man med råge när man, mot alla odds, slog ut division I-laget Lindome efter straffar i Svenska cupen på Tånga hed.

Efter en trög start på säsongen verkar allt ha släppt för Vårgårda. I division II-slår man topplag på löpande band och på tisdagskvällen, mot division I-laget Lindome, blev det en ny triumf sedan man vunnit efter straffar.

– Självförtroende har absolut med saken att göra. Vi tyckte vi hade något bra på gång under försäsongen såväl offensivt som defensivt och jobbade hårt för att spelet skulle fungera. Vi fick en tråkig start på säsongen av olika anledningar och det tog ett tag innan vi kom igång, men nu ser det jättebra ut. Framförallt är arbetsinsatsen enorm, killarna lägger ett jävla hårt jobb varje match, säger tränare Tobias Edenvik och myser.

Vana vid att fälla på förhand tuffa motståndare, gick VIK stärkta ut till matchen mot Lindome med en plan i bagaget.

– Det är ett extremt bra, bollspelande lag, och dom var bra på att ta sig fram till offensiv planhalva. Men väl där gjorde vi det svårt för dom, vi sprang och täckte ytor, samtidigt som vi hade tålamodet att invänta våra egna chanser. Med matcherna mot Lidköping och Stenungsund i minnet orkade vi göra jobbet.

Vårgårda fick också betalt för det stenhårda jobbet när Ahmed Baker serverades av Richard Wartmark och iskallt rullade in 0–1 i början av andra halvlek. Där och då var Vårgårda väl så bra som Lindome, men bortalaget kom tillbaka.

– Dom får 1–1 på straff när bollen tar på handen. Våra killar tyckte handen var intill kroppen och för mig var det omöjligt att se. Sedan hade vi en liknande situation tio minuter senare men då fick vi inget med oss, säger Tobias Edenvik.

Matchen gick till slut till två förlängningshalvlekar där ett Vårgårda med råg i ryggen stod upp fint, med energipåfyllning i form av inbytta duon Mohammed Abdulrahman och Daniel Olafsson.

När väl straffarna tog vid var det dags för Niklas Eriksson och Samuel Rundqvist att bli hjältar. Eriksson räddade Lindomes femte straff och Rundqvist satte Vårgårdas, vilket innebar seger och avancemang till playoff-rundan i Svenska Cupen.

– Niklas har inte varit nära en enda straff innan men nu gick han perfekt och räddade (skratt)! Sedan frågade vi vem som skulle ta den femte, Samuel sa att han kunde det och dunkade in bollen. Underbart!

I playoff-omgången i augusti blir det möte med lag från antingen superettan eller allsvenskan.

– Det är klart man vill ta chansen när man väl får möta bra motstånd, men hur vi värderar matchen beror såklart också på skadeläge och hur vi ligger till i tabellen. Serien är högsta prioritet. Men samtidigt är det klart killarna drömmer om att möta allsvenska lag! Det hade ju varit ett minne för livet, menar Tobias Edenvik.

Bland många starka insatser mot Lindome nämner Edenvik en trio lite extra.

– Isac Spanedal gör sin bästa match i Vårgårda under min tid här och även Ahmed Baker är duktig. Sedan har vi Albin Gashi som gick in och käkade upp Lindome-spelare, häftigt att se!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.